RAST & RAZVOJ

Kako naučiti dijete da veže pertle na cipelama

"Bebe i mame"

11.8.2018

Mnoga djeca postaju frustrirana kada pokušavaju naučiti zavezati pertle. Iako ne postoji čudotvorno rješenje, osim strpljenja i mnogo vježbe, ipak postoje načini kako pomoći svom djetetu da ovlada ovom korisnom vještinom.

1. Pričekajte dok vaše dijete bude spremno. Većina djece stekne spretnost neophodnu za zavezivanje pertli u dobi između četvrte i šeste godine. Djevojčice su često spremnije naučiti ovu vještinu prije dječaka.

2. Budite sigurni da vaše dijete razlikuje desno od lijevog prije nego što ga pokušate naučiti zavezati pertle.

3. Izaberite jedan način vezivanja. Budite dosljedni, pa dijete uvijek na isti način učite vezati. U suprotnom ga možete samo dodatno zbuniti.

4. Pronađite neku igru ili pjesmicu kako biste pomogli djetetu zapamtiti neophodne korake u savladavanju ove vještine.

5. Kada djetetu demonstrirate vezanje pertli, važno je da budete na istoj strani. Tako će ono moći kopirati vaše pokrete, a ne da ih gleda kao u ogledalu.

6. Pohvalite vaše dijete svaki put kada pravilno zaveže pertle.

Korisni savjeti

1. Kako biste pomogli vašem djetetu da razlikuje desno od lijevog, stavite naljepnicu na jednu ruku, ili zavežite konac oko zgloba ruke.

2. Jedan od lakših načina za zavezivanje pertli je da dijete napravi dvije petlje i potom ih veže u običan čvor. Ovo je lakše nego vezivanje mašnice, a ujedno i efektnije.

3. Ukoliko je dijete ljevoruko a vi niste, pokušajte pronaći stariju ljevoruku osobu koja će vam pomoći.

4. Iako postoje alternativni načini, kao što su cipelice sa elastičnom ili čičak trakom, koje su možda i zanimljivije za dijete, ono mora naučiti zavezati pertle.

Korisna pjesmica

Napravi zekine uši.

Trči zeko i optrči oko drveta.

Na kraju zeko upadne u rupu.

Zategni uši čvrsto.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.