RAZVOJ

Šta možete očekivati od djeteta nakon prvog rođendana

Vaše maleno "gazi" već drugu godinu svoga života i - ponaša se čudno: vrišti i baca se po podu, stalno ponavlja istia pitanja, želi uvijek istu priču... Zašto?

Ne popuštajte djetetu koje histeriše. Ilustracija

"Bebe i mame"

3.9.2018

Svijet djeteta nakon prvog rođendana može biti pun frustracija. Djeca imaju urođenu želju za saznavanjem, ali im život konstantno postavlja prepreke. Mnogo je situacija koje frustriraju i roditelje i djecu. Evo nekih najkarakterističnijih za djecu u toku druge godine života.

Izlivi bijesa

Izlivi bijesa, koji u ovom uzrastu mogu biti izraženi, posljedica su činjenice da dijete mnoge situacije i pojave jednostavno ne može razumjeti. Ono se želi osloboditi onoga što mu izaziva nelagodu, ali nije sposobno kontrolirati emocije. Zato počinje plakati, vrištati ili se bacati po podu.

Da se to ne bi desilo pokušajte uočiti i izbjeći situacije koje mogu izazvati izliv bijesa. Ali, ako do scene ipak dođe, pokušatje ostati mirni, uzmite dijete u naručje i pokušajte ga smiriti.

Ne popuštajte djetetu koje histeriše jer ste odbili kupiti igračku, jer sljedeći put izliv bijesa može biti još gori. Ipak, ovakvo dječije ponašanje sasvim je normalno i vremenom će prestati.

Ista pitanja

Mala djeca često postavljaju isto pitanje, a najčešće je to "zašto". Ona tek počinju učiti i normalno je da ih sve zanima, ali djeca često pitaju i za stvari koje su im već poznate.

Razlog je potreba djeteta da se uvjeri da i drugi prolaze kroz ista iskustva. Zato odgovarajte na pitanja i potrudite se da nađete objašnjenje i za one stvari koje ne znate.

Ista priča

Mala djeca se plaše promjena, a ponavljanje im ulijeva sigurnost. Zato žele svaki dan slušati istu priču. Nemojte se zato ljutiti ako cijelu sedmicu prije spavanja čitate istu bajku.

Ipka, pokušajte ga zainteresirati za novu priču tako što ćete otići u knjižaru i zajedno odabrati novu knjigu.

Strah

Gotovo sva djeca proživljavaju strahove - plaše se nepoznatih osoba u prvoj godini, jakih zvukova sa godinu i po dana, mraka sa dvije...

Strahovi su dokaz da djetetu nedostaje iskustva. Zato se nemojte smijati djetetu, jer je njemu njegov strah velika stvar. Razgovarajte s djetetom zašto se nečega plaši, a onda mu navedite razloge zašto se ne bi trebalo plašiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.