RODITELJSTVO Odgoj djece

Strogi ste? Djeca će vam biti uspješnija

Djeca koja su odgajana u strogoći, kasnije su puno uspješnija u životu, tvrdi novo istraživanje. Ravnoteža u toplini i disciplini puno je bolja odgojna metoda od autoritativne, potkupljivačke ili popustljive

"Bebe i mame"

Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca

Foto: Ilustracija


Djeca starosti pet godina sa strogim roditeljima, imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti. Povjerenje, toplina i disciplina su najvažnije.

Životne šanse

Prema istraživanju, kvaliteti poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji su roditelji bili strogi. Ti su kvaliteti od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti.

Isto tako, ti se kvaliteti oblikuju u predškolskoj dobi.

Izgradnja karaktera

U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 domaćinstava širom Velike Britanije.

Djeca iz bogatih porodica imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu, od djece koja su odrasla u siromašnijim. Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja, također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh, od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u porodicama sa pomajkom ili očuhom.

No, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, nestajale su te razlike među bogatima i siromašnima te porodicama općenito.

Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira na to iz kakvih porodica ona dolaze.

Važno je i dojenje

Ostali pozitivni utjecaju uključuju dobru edukaciju i - dojenje. Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca.

Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karakternih osobina bitnih za uspjeh djece.

Više o temi Odgoj djece

NAšA TEMA
Za roditelje: 5 preporuka za dobar odgoj
NA VRH

Podijeli članak na