DILEME

Kako na pravi način djetetu reći ne

Stručnjaci, psiholozi i pedijatri tvrde da uz svako "ne" treba dati objašnjenje zbog čega je nešto zabranjeno, čak i ako je dijete vrlo malo

Pokušajte smanjiti broj izgovorenih "ne" tokom dana. Ilustracija

"Bebe i mame"

19.10.2018

Ko zna koliko puta dnevno roditelji izgovore "ne", "nemoj", "ne diraj", ali tek ponekad mališani poslušaju, i to uglavnom kada su preumorni da bi reagirali. Ponekad izgleda da sve što djeca pokušaju uraditi ili reći završava se nekim "ne".

Stručnjaci, psiholozi i pedijatri tvrde da uz svako "ne" treba dati objašnjenje zbog čega je nešto zabranjeno, čak i ako je dijete vrlo malo, pa mislite da vas neće razumjeti. Ukoliko želite da vas dijete posluša, morate ponekad dozvoliti i da samo shvati zbog čega je nešto zabranjeno.

Pokušajte smanjiti broj izgovorenih "ne" tokom dana. To ćete postići tako što ćete umjesto zabrane dati dopuštenje. Naprimjer, ukoliko dijete dira rernu, recite mu: "Dodirni rernu i onda se odmakni". Nakon nekoliko puta, mališan će shvatiti da je rerna nekad topla, nekad hladna i brzo će mu prestati biti interesantna.

Ali, šta da radite kada mališani plaču? Kada nešto žele i dobiju negativan odgovor, djeca se obično zaplaču, počnu kenjkati i kroz suze nastavljaju insistirati na onome što traže. Najbolje je reći: "Ne vrijedi da plačeš, lijepo reci šta hoćeš. Kad plašeč ništa te ne razumijem". Nakon određenog vremena dijete će shvatiti da plačem ne postiže ništa i da tako neće doći do svog cilja.

Važno

Trudite se što manje koristiti "ne" u svakodnevnoj komunikaicji s djecom, već ih pokušajte tretirati kao ličnosti, jer oni to i jesu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.