SVAKODNEVICA

Pustite dijete da skače

Skačući, dijete razvija mnoge sposobnosti koje bi u slučaju da mu se to onemogući ostale nerazvijene ili okrnjene

Ilustracija

"Bebe i mame"

18.11.2018

Kada gledamo djecu, vidimo da ako ikako imaju mogućnost skaču po krevetima. Naime, tu se radi o jednoj od osnovnih potreba u razvoju. Kao što ih ne možemo spriječiti da hodaju ili trče, ne možemo ih spriječiti ni da skaču.

Dijete skačući razvija određene sposobnosti i vještine koje su u njegovom životu vrlo važne.

Roditelji ne vole da im djeca uništavaju krevete i zato su tu trampoline koje djetetu omogućavaju slobodno razvijanje sposobnosti. Skačući, dijete razvija mnoge sposobnosti koje bi u slučaju da mu se to onemogući ostale nerazvijene ili okrnjene.

* Ravnoteža je jedna od prvih prednosti. Kad stojite na zemlji, čini vam se da nemate problema s ravnotežom, ali kada stanete na trampolinu, vidite da zapravo nije tako.

Sa svakim novim skokom - odbijanjem od površine trampolina, mozak mora tražiti novi centar za ravnotežu. Na trampolini razvijamo sposobnost kontroliranja vlastitog tijela i na taj način se stvara osjećaj za ravnotežu.

* Razumijevanje ritma. Na trampolini treba zadržati ravnomjeran ritam skakanja, što omogućava malo koja druga aktivnost. To skakanje zato ima snažan utjecaj na djetetove plesne, gimnastičke i muzičke sposobnosti.

* Važna je i koordinacija. Ona se odražava na sljedećim područjima: pažnja (a time i koncentracija), položaj tijela kod sjedenja za stolom, držanje i upotreba olovke, držanje tijela prilikom hodanja i trčanja.

Trampolina također pomaže djeci koja se možda boje nekih drugih fizičkih aktivnosti, jer im daje osjećaj zadovoljstva i motivira ih da se još više potrude. Trampolina je bitna pri ocjeni kakav će atletičar biti vaše dijete u budućnosti.

* Elastičnost. Isto tako, zglobovi postaju elastičniji i prilikom pada, pa takva djeca nemaju toliko negativnih posljedica kao djeca koja nisu skakala na trampolini.

Djetetovi zglobovi i kičma inače su elastičniji, ali mnogo teže podnose snažnije udarce. Trampolina sprečava 90 posto udaraca koje bi dijete pretrpjelo prilikom drugih fizičkih aktivnosti. Zato dijete na trampolini može skakati i po nekoliko sati bez straha od negativnih posljedica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.