DILEME

Mršava djeca su zdrava

Nakon neke bolesti ili stresa, apetit se može smanjiti na neki period

Ilustracija

"Bebe i mame"

14.11.2018

Neka djeca mogu biti veoma mršava, pa ipak zdrava i zadovoljna. Tada se potrudite da ishrana bude raznovrsna i ništa ne brinite. Međutim, ako je mršavo dijete tromo ili suviše aktivno, ima nezdravu boju kože, lošu kosu i nokte, podočnjake i ako je više nego što je normalno podložnije infekcijama, potražite ljekarski savjet.

Nakon neke bolesti ili stresa, apetit se može smanjiti na neki period. Tada mu dajte džigericu, ekstrakt kvasca i drugu hranu bogatu vitaminima B (integralni hljeb, pšenične klice, kašice od žitarica, jaja i mliječne proizvode), koja može podstaknuti želju za jelom.

Nemojte davati djetetu previše kaloričnu hranu bez drugih potrebnih sastojaka, pošto neka djeca imaju veoma mali kapacitet želuca, pa im je potrebna hrana bogata neophodnim sastojcima, a ne bezvrijedno pretovarivanje želuca.

Nekoj djeci će biti potrebno da jedu češće nego što su planirani porodični obroci, pa im između njih nudite male užine. Bombone, čokolada i pudinzi mogu pokvariti apetit, i mršavom djetetu neće pomoći da se ugoji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.