ZANIMLJIVOSTI

Beba vam čita misli

Bebe sposobnostima lako nadmašuju odrasle, ali poput svih superjunaka ipak su im potrebni ljubav i iskustvo običnih Zemljana da ih vode kroz život

Nauka je dokazala da su bebe superheroji. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.11.2018

Nauka je dokazala da su bebe superheroji! Bebe koje još nisu u potpunosti progovorile nevjerovatno dobro čitaju znakove tijela i lica, ali i emocije koje se kriju ispod njih,pokazuju istraživanja.

One to čine toliko vješto da eksperti za komunikaciju sve više govore o „čitanju misli" kod kojeg nema muljanja. Suptilnom telepatskom sposobnošću mali znalci kao da prisluškuju unutrašnja stanja i u trenu otkrivaju lažno cerenje i dosađivanje komšije pa plačem traže sigurnost u naručju mame ili tate.

Ali, ovo je samo početak, jer bebe ne samo da nepogrešivo čitaju ljude, nego i životinje. Maleni od samo šest mjeseci, koji se nikad u životu nisu susreli s psima, mogu u trenu prepoznati prijateljski lavež i umiljatog psa s kojim se mogu igrati od ljutitog laveža i opasnog psa, pokazuju istraživanja.

Ali, osim superčula bebe posjeduju i megamozak koji poput superkompjutera prima i obrađuje podatke mnogo brže nego i najveći školski znalac.

Ljudi se rađaju sa 100 biliona neurona, isto koliko ima i zvijezda u našoj galaksiji, ali bebe imaju čak 15 000 sinapsi (mjesta gdje se prenose informacije) po neuronu što je tri puta više nego kod odraslih.

Bebe sposobnostima lako nadmašuju odrasle, ali poput svih superjunaka, ipak su im potrebni ljubav i iskustvo običnih Zemljana da ih vode kroz život.

Samo nekoliko dana nakon rođenja bebe mogu razlikovati maternji jezik od stranog, a one između četiri i pet mjeseci mogu nepogrešivo čitati sa usana. Bebe će bez problema prepoznati kojim jezikom govore glumci na filmu, bez obzira na to što nema nikakvog zvuka.

Osim što mogu nevjerovatno brzo naučiti jezike, a da ne idu ni u kakve škole, male bebe su eksperti i u prepoznavanju ritma i muzike.

Prije govora dijete najprije razumije emociju, a melodija je često prva poruka koju primaju. Bebe će na suptilniji način nego odrasli „uhvatiti" sva stanja „Ode radosti" ili Devete simfonije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.