RAST I RAZVOJ

San je neophodan za bolju koncentraciju

Dojenčad trebaju spavati između 11 i 14 sat dnevno

Djeci u dobi od 3 do 5 godina potrebno je od 11 do 13 sati sna. Ilustracja

"Bebe i mame"

25.12.2018

Osim što uklanja nervozu, san je djetetu potreban za rast i zdravlje. Njegovi mišići, uključujući i srce, oporavljaju se tokom spavanja. Spavanje također kontrolira signale koji govore je li dijete gladno ili sito kako bi održalo optimalnu težinu. 

Dok dijete spava, mozak pohranjuje sjećanja iz tog dana, tako da ih se može prisjetiti u budućnosti. Također, san djetetu treba kako bi održalo koncentraciju u školi te kako bi moglo obavljati više aktivnosti s manje grešaka.

Djeca trebaju više sna od odraslih. Dojenčad trebaju spavati između 11 i 14 sat dnevno. Djeci u dobi od 3 do 5 godina potrebno je od 11 do 13 sati. Ako je dijete staro između 6 i 13 godina, potrebno mu je 9 do 11 sati sna. Tinejdžeri trebaju 8 do 10 sati.

Dijete treba popodnevni odmor ako nije dobro spavalo noću. Većina djece prestaje s popodnevnim odmorom nakon 5. godine.

Odlazak na počinak ne mora biti borba. Stvorite rutinu koja uključuje čak i vikende. To može uključivati umirujuće kupke ili četkanje zuba ali uvijek treba završiti u spavaćoj sobi. Planirajte ugodne aktivnosti prije spavanja poput čitanja uz slabo svjetlo.

Osigurajte da je soba dovoljno mračna, hladna, mirna i bez TV-a. Krevet koristite samo za spavanje, bez čitanja, domaće zadaće ili igranja igara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.