RAZVOJ Ništa ne treba forsirati

Pustite djecu da sama počnu sjediti

Bebi ne činite dobro ako je prije puzanja stavljate u sjedeći položaj, jer to šteti njenoj kičmi

"Bebe i mame"

Pustite da se sve odvija svojim tokom

Foto: Ilustracija


Mnogi roditelji s nestrpljenjem čekaju kada će njihova beba konačno početi sama sjediti. Neki to i požuruju, ali morate biti oprezni jer je i to razvojna faza i treba pustiti da se sve odvija svojim tokom. 

Bebi ne činite dobro ako je prije puzanja stavljate u sjedeći položaj. To šteti njenoj kičmi, posebno ako je poduprete jastucima. U toj dobi mogu se razviti nepravilnosti u držanju koje će djetetu u kasnijem životu stvarati zdravstvene poteškoće.

Postavite dijete da sjedi tek kad se samostalno počne podizati u sjedeći položaj, kada nauči sjediti bez tuđe pomoći. Većina beba iz položaja „na sve četiri“ naginjanjem na jednu stranu dospijeva u sjedeći položaj. Tek kada svlada tzv. dugo sjedenje, možete ga postavljati u sjedeći položaj.

Ako dijete postavite da sjedi prije nego što to samo nauči, nećete učiniti dobro ni sebi jer kada mu taj položaj dosadi, počet će plakati pa ćete ga morati nositi.

Djeca koja su samostalno svojim tempom naučila sjediti, sama pronađu i put natrag - bez plača i vaše pomoći. To im potiče samostalnost i samopouzdanje.

Više o temi Beba

PAMETNO DIJETE
Šta kaže bebina mimika
NA VRH

Podijeli članak na