SAVJETI

10 načina da lijepo započne vaš dan

Nervoza i grdnja rano ujutro mogu dijete potpuno zakočiti, toliko da sasvim odbija saradnju

I jutro mora imati svoje rituale. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.1.2019

Vašem djetetu potreban je prijelaz iz sna u budno stanje. A vi se spremate na posao. Dan će vam početi lijepo samo pod uvjetom da niste u žurbi, da vas ne hvata nervoza zbog nedostatka vremena. Možda vam zvuči paradoksalno, ali mirni i opušteni sve ćete uraditi mnogo brže. Sakupili smo deset iskustava o tome kako uspješno započeti novi dan:

1. Uveče odaberite šta ćete obući i vi, i dijete (ne zaboravite suprugu odabrati čarape i kravatu - tu oni najčešće griješe). Pred spavanje postavite i sto za doručak.

2. I jutro mora imati svoje rituale, baš kao i vrijeme pripremanja za spavanje. Može to biti prelazak u roditeljski krevet i jutarnje maženje, zagrljaji, poljupci...

3. Ako ustanete samo pola sata ranije, mogli biste svom djetetu omogućiti malo vremena i za igru.

4. Ne najavljujte unaprijed velikim riječima da treba prati zube, umiti se, doručkovati. Kažite to kratko, običnim riječima, neposredno pred sam čin.

5. Ako vi sami ostanete mirni, takvo će vam biti i dijete. Vrijeme ne smije biti sredstvo pritiska. Vaše dijete osjeća da ste napeti, ali ono tu napetost uopće ne razumije.

6. Ponekad, kad ste nervozni, dobro dođe izbjegavanje problema. Pričajte djetetu neku kratku priču, pjevajte s njim dok ga oblačite.

7. Nervoza i grdnja rano ujutro mogu dijete potpuno zakočiti, toliko da sasvim odbija saradnju. Mnogo je bolje da mu se obraćate polako, jasnim objašnjenjima i da dobro isplanirate vrijeme.

8. Dijete će razveseliti svaka pohvala, naprimjer ako je pojelo doručak bez oklijevanja.

9. Uz nešto malo planiranja, možete djetetu pomoći da se brže oblači samo. Tako ćete uštedjeti i vrijeme i živce. Kupujte mu odjeću koju ono samo može obući i skinuti - pantalone sa gumom u pojasu, majice i pulovere sa vratnim izrezom koji se lako raširi.

10. Ako ujutro utvrdite da vam je dijete loše volje, malim iznenađenjima možete razbiti njegovo neraspoloženje:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.