RAST & RAZVOJ

Kada je vrijeme za kašice, a kada treba za sto

Obroci trebaju biti zdravi, ukusni i hranu odraslih učiniti bebi zanimljivom. Pogledajte naš plan ishrane, on će vam pokazati šta je potrebno vašem djetetu

Od desetog mjeseca djeca žele jesti što i ostala porodica. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.1.2019

U prvih 12 mjeseci bebe nauče gomilu stvari: okretati se, hvatati, puzati, sjediti... I kad je o jelu riječ, napredak je snažan: Mada prvih mjeseci samo doje, na kraju prve godine već sjede za stolom. 

Da bi roditeljima olakšao prelazak sa dojenja na čvrstu hranu Istraživački institut za dječiju hranu (FKE) iz Dortmunda sastavio je plan dječije ishrane u prvih 12 mjeseci. Po njemu dječiji jelovnik sastoji se iz tri faze:

1. Vrijeme mlijeka

U prva četiri do šest smjeseci djeca samo doje majčino mlijeko ili, eventualno, hranu dobijaju na flašicu. Obje vrste hrane prilagođene su djetetovom osjetljivom probavnom sistemu. Djetetu je u tom periodu, s obzirom na njegovu težinu, potrebno više energije, bjelančevina i masnoća nego odrasloj osobi. Nije to nikakvo čudo, jer zdravo dijete udvostruči porođajnu težinu obično već poslije pet mjeseci.

Ali, u hrani za bebu tog perioda moraju se nalaziti sasvim određene bjelančevine i ugljični hidrati. Na neke sastojke kravljeg mlijeka osjetljiva djeca razviju alergijsku reakciju. Jer, njihova crijeva mogu svariti samo jedan ugljični hidrat - mliječni šećer (laktozu). Veće količine drugih ugljičnih hidrata kod dojenčadi dovode do nadutosti i proljeva.

Nasuprot tome u majčinom mlijeku ima manje minerala - da ih ima više, oni bi opteretili bubrege najmlađih. No, stvarno nedostajati može samo vitamin K (važan za zgrušavanje krvi) i D (važan za kosti i zube). Pedijatri preporučuju da se bebama daju tabletice vitamina D.

2. Vrijeme kašica

Već poslije pola godine, tokom naredna tri mjeseca, roditelji će tri obroka dojenja zamijeniti kašicama. Jer, majčino mlijeko (ili flašica) bebi više nisu dovoljni. Mališanima prije svega treba više željeza. Sve rezerve koje je majka tokom trudnoće pohranila u njegovu jetru, sada su iscrpljene. A željezo je važno da bi krv mogla transportirati dovoljno kisika potrebnog za razvitak mozga i nervnog sistema..

Dortmundski institut za prvu kašicu preporučuje povrće, krompir i meso. Roditelji trebaju na kašicu svoje dijete privikavati dajući mu oprezno kašiku po kašiku. Znajte da željezo iz mesa organizam prihvata bolje od željeza iz biljaka.

Zatim, slijede žitno-mliječne i voćno-žitne kašice koje bebinom organizmu daju kalcij, te druge vitamine, minerale i energiju. Pošto je djetetu potrebno još joda, cinka i sličnog, kad isprazni svoj tanjurić, majka mu treba ponuditi sisu.

3. Vrijeme stola

Od desetog mjeseca mnoga djeca požele jesti ono što jede ostala porodica. Njihov probavni sistem već je toliko razvijen da mogu jesti većinu jela za odrasle. Naravno, još im nećete dati ništa začinjeno, ljuto, prepečeno, masno, ono što nadima, kao i malu tvrdu hranu kao što su orasi ili borovnice.

Uskoro će mnogi roditelji primijetiti da dijete neka jela voli više, druga manje. Jelovnik nekog djeteta često nije u skladu sa onim što naučnici preporučuju, ali, u većini slučajeva, to i nije neki razlog za brigu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.