RAZVOJ

Vrijeme je za prve cipelice

One djetetu ne smiju služiti da bi učilo hodati, već isključivo za izlazak vani, da ga štite od hladnoće, toplote ili prljavštine

Najvažnije je da cipele budu udobne i kvalitetne. Ilustracija

"Bebe i mame"

25.1.2019

Djetetu koje ne hoda sigurno nisu potrebne cipele, a zapravo ni čarape. Za prve pokušaje koračanja najbolje je nabaviti mu specijalne čarape koje na tabanima imaju nešto protiv klizanja (i, naravno, čuvaju toplotu nogama). 

Možete im ponuditi i cipelice, ali bez čvrstih đonova. Jer: djeca moraju naučiti hodati po svakoj podlozi i tu podlogu osjetiti vlastitim tabanima. Ako suviše rano steknu oslonac na đonove, slabije će im se razvijati muskulatura.

A šta još kažu stručnjaci?

1. Kada je vrijeme za cipele

- Čim dijete napravi prve korake. Ali, one mu ne smiju služiti da bi učilo hodati, već isključivo za izlazak vani, da ga štite od hladnoće, toplote ili prljavštine. Za kod kuće dovoljne su mu debele sokne protiv klizanja.

2. Kako odabrati pravu cipelu

- Pored cijele skale veličina za djecu postoje i tri širine: široka, srednja i uska cipelica. Najbolje bi bilo kad bi sve trgovine mogle dječiju nogicu mjeriti trodimenzionalno (tako se to radi u svijetu). Kod nas se to mjeri tako što se provjerava gdje je palac. A zapravo treba provjeriti položaj svakog prsta. I svakih osam sedmica treba provjeravati da li djetetu odgovara velilina cipela.

3. Koliko koštaju dječije cipele

- Mogu koštati i do 100 KM. Ali, važan je samo kvalitet, cijena i vanjski izgled ne smiju biti odlučujući. Sa nekvalitetnom cipelom kasnije mogu doći problemi koji mogu trajati cijeloga života.

4. Kakve cipele trebaju djetetu koje ima između 10 i 14 mjeseci

- Većina djece u tome periodu već hoda. U toj fazi važne su fleksibilne cipele (koje se mogu savijati). Za cipele u kojima dijete hoda van kuće važno je da ne podržavaju nogu već da je štite.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.