ODGOJ

Učimo lijepo ponašanje

Ovo je dugotrajan proces, koji od roditelja i djeteta zahtijeva mnogo strpljenja, ali je važno početi učiti djecu bontonu kada napune 18 mjeseci

Dvogodišnjem djetetu dovoljna jedna lekcija mjesečno. Ilustracija

"Bebe i mame"

26.1.2019

Mnogo je stvari kojima morate naučiti dijete, a lijepo ponašanje zauzima visoko mjesto. Kako je to dugi proces, što prije počnete bit će vam lakše.  

Naime, djeca s 18 mjeseci počinju shvatati da i drugi, baš kao i oni, imaju osjećaje. Dakle, to je idealna dob u kojoj ćete djetetu pokazati i dokazati koliko njegovo ponašanje utječe na njegovu okolinu.

Djeca manire uče sporije od odraslih pa je tako dvogodišnjem djetetu dovoljna jedna lekcija mjesečno. Možete započeti s pozdravljanjem susjeda u prolazu. Svaki djetetov pokušaj pohvalite.

Djeca uče od roditelja

To znači da, kada partnera upitate da vam doda so, to morate činiti s popratnim "molim" i "hvala". Dijete će, osim riječi, upiti i boju vašeg glasa i intonaciju.

Morate biti dosljedni

Učenje lijepom ponašanju dugotrajan je proces za koji je potrebno puno vježbe, a u njemu bi trebali učestvovati svi - vi, partner, baka, odgajatelj u vrtiću, tetka...

Ponašanje za stolom

- Šta očekivati: S tri godine dijete bi trebalo samo jesti koristeći ili kašiku ili viljušku. Za vrijeme jela trebalo bi mirno sjediti za stolom, i to 15 do 20 minuta te se nakon jela samo umiti i oprati ruke.

- Šta činiti: Već s navršenom godinom treba poticati dijete da jede samo. Jelo mu servirajte na tanjiru koji ne može razbiti. Igra li se dijete hranom i baca je na pod, kritizirajte njegovo ponašanje.

Hvala i molim

- Šta očekivati: S 18 mjeseci dijete bi već trebalo čisto izgovarati riječi, no bez obzira izgovara li ih ispravno, trebate znati da je važna djetetova namjera.

- Šta činiti: Ako dijete još nije steklo naviku zahvaljivanja i upita riječju "molim", pitajte ga: "Šta kažemo kada nam neko nešto pokloni?" Očekujte: "Hvala."

Dijeljenje

- Šta očekivati: U dobi od dvije godine dijete tokom druženja s drugom djecom uči dijeliti, i to na svojoj koži. No, to ne znači da će svaki put podijeliti nešto bez protivljenja.

- Šta činiti: Ohrabrite ga, potaknite ga da igračku podijeli s vršnjakom, i to u trenutku kada se to od njega ne očekuje.

Ispričavanje

- Šta očekivati: Iako dijete s 18 mjeseci može razumjeti tuđe osjećaje, ne mora uvijek znati zašto se od njega očekuje određeno ponašanje. S dvije i po ili tri godine, ono će razumjeti situaciju, no tada će možda biti puno teže postići željeni efekt. U toj dobi dijete već može postavljati svoja načela i raditi po svom.

- Šta činiti: U trenutku kada vršnjaku uzme igračku i udari ga, upozorite ga da se ružno ponaša i igrajte na njegove emocije: "Ne tučemo nikoga jer to boli", a zatim ga navedite da se izvini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.