RAST & RAZVOJ

Nicanje zubića – muke i za roditelje i za djecu

Je li bebina guza crvena zbog izbijanja zubića? Vjerujete li u tu i slične priče?

Nicanje zubića prati povišena temperatura. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.2.2019

Prva teza: Prve zubiće redovno prati temperatura 

Je li tačno? Može se reći barem ovoliko: Prilikom izbijanja zuba tjelesna temperatura uvijek malo poraste. To je pokazala studija tokom koje su istraživači mjerili temperaturu 125 beba od četvrtog mjeseca do prvog rođendana.

Kod 17 posto beba za vrijeme izbijanja zubića temperatura je bila viša od 37,7 stupnjeva, kod pet posto iznad 38,3 stupnja. Nijedno dijete nije imalo temperaturu višu od 38,8 stupnjeva.

Zašto temperatura skače prilikom izbijanja zuba? O tome postoji više teorija. Jedna od njih glasi: Negdje u tijelu krije se maleni fibrozni infekt koji se brine za ubrzavanje procesa razmjene materija. Zahvaljujući tome - kao i zahvaljujući boljoj prokrvljenosti - i zubi izbijaju brže.

Evo i druge teorije: Na mjestu gdje izbija zubić nastaje mala upala - a kod upala temperatura obavezno poraste.

U svakom slučaju, vrlo je važno sljedeće: Ako dijete pod temperaturom ne pije, djeluje apatično i zbunjeno, treba ga odmah povesti liječniku na pregled. Jer, postoji velika opasnost da se, pripisujući visoku temperaturu izbijanju zubića, previdi neka ozbiljna bolest.

Druga teza: Izbijanje zuba izaziva proljev i ranjivu guzu

Je li tačno? Izbijanje zuba i proljev često idu zajedno - ali da li je uzrok baš izbijanje zubića, to se i ne zna. Oslabljen imuni sistem, u tom periodu, donosi i slabu probavu, stolica se mijenja, postaje zelene boje. Njena kisela pH vrijednost vrlo je agresivna za kožu, pa guza postaje crvena, osjetljiva, ranjiva - kažu neki pedijatri.

Protiv toga pomaže češće mijenjanje pelena i jače mazanje guze dječijom kremom.

A drugi mogući uzrok proljeva: Beba počinje otkrivati svijet i pomoću usta. Posljedica: Mnogo novih klica beba unosi u usta.

Ili treće: U tom periodu mijenja se i sastav hrane. Uz to dolazi i prihranjivanje - crijeva se moraju prilagođavati.

Treća teza: Kad izbijaju zubu, beba je bolesna

Je li tačno? U ovom slučaju mišljenja su podijeljena. Izbijanje zuba proizvodi samo novi zubić i ništa više. Sve ostalo je statistički slučaj, reći će vam neki pedijatri.

Objašnjavaju to činjenicom da bebe u drugoj polovini prve godine stalno imaju neku infekciju - u tom dobu opada imunitet koji su imali od rođenja, češće su u kontaktu s drugom djecom, a i sve što stignu trpaju u usta. To što infekcije nastupaju u isto vrijeme kad bebama niču zubi, čista je vremenska podudarnost.

No, drugi im odgovaraju ovim argumentima: Nicanje zubića je napor i taj napor opterećuje imuni sistem. A kad je on oslabljen, onda se na dijete lako nakači svaka infekcija.

Činjenica jest: Dvije trećine sve djece imaju zdravstvenih problema u periodu kad im niču zubi. S druge strane, izbijanju zubića neki roditelji smjesta pripisuju svaku bebinu kenjkavost i loše raspoloženje.

Četvrta teza: Teškoće prilikom nicanja zuba postaju teže kad dijete leži.

Je li tačno? Da, tako je. Moguće objašnjenje: Dijete kojemu niču zubi više bali, kad leži guta više pljuvačke, a pokušava je iskašljati - to je takozvani "kašalj od zubića".

Sljedeće objašnjenje: Kad dijete leži, u glavu mu dospijeva više krvi, zato su i bolovi u vilici jači. Pomoći mu možete ako mu malo podignete dušek na mjestu uzglavlja.

Peta teza: Trojke su "očni zubi"

Je li tačno? Naučnici nemaju za to nikakav dokaz. No, tokom nicanja trojki u gornjoj vilici djeca znaju dobiti upalu vezivnog tkiva - konjunktivitis - i zato se ti zubi i nazivaju očnjaci. No, kakva je veza očnjaka sa očima ostaje i dalje nejasno.

Šesta teza: Kad niču zubi, dijete izgubi apetit

Je li tačno? Može biti. Jelo i žvakanje mogu u tom periodu biti bolni. Zato beba automatski jede manje. A kad izostane jedan do dva obroka, ona vrišti iz tri razloga: iz očaja, zbog bolova i od gladi.

Savjet: Topli obroci nisu prijatni kad bole vilice, bolje bi bilo djetetu tada ponuditi hladnu kremu od jabuka. Ako beba sasvim odbija hranu, postoje medikamenti koji kratkotrajno ublaže bol u vilicama.

Sedma teza: Žvakanje pomaže kad izbijaju zubi

Je li tačno? Da. Mala djeca jasno pokazuju šta prija njihovim vilicama: kontrapritisak. Ona grizu palac, cijelu ruku ili medin nos. Roditelji tada mogu djetetu ponuditi tvrdu koricu kruha, oguljenu mrkvu ili kelerabu - naravno pažljivo kontrolirajući da dijete ne bi odgrizlo koji komadić i zagrcnulo se.

Možete bebi dati i da siše mokru čistu frotirnu krpicu koja je prethodno malo stajala u frižideru. Preporučljivo je djetetu dati i hladnu "gumu za zube" (ne iz pretinca za led). Prilikom kupovine pazite da na etiketi stoji "bez omekšivača". Čim "guma" promijeni boju ili omekša, bacite je.

Osma teza: Rani zubi su maha

Je li tačno? Zavisi iz kojeg se ugla posmatra. Što ranije zubi niknu, veće su šanse za karijes, jer zubi jednostavno duže stoje u ustima, a baš na početku nije ih moguće pravilno čistiti. A karijes na mliječnim zubima utječe kasnije i na stalne zube.

Neki pedijatri tvrde da je mana ranog dobijanja zuba činjenica da brojne majke prestanu ranije dojiti svoje dijete iz straha da će ih ono ugristi za sisu. A za dijete je zdravije da doji što dulje.

Uostalom: Jedno dijete na 2 000 do 3 000 rođenih na svijet dolazi sa zubićem. Najčešće taj "vještičiji zub" biva odmah izvađen, jer on nema apsolutno nikakav korijen, pa bi ga dijete moglo progutati.

Deveta teza: Opasni su lijekovi za ublažavanje muka pri izbijanju zubića

Je li tačno? Nicanje zubića prirodno je baš kao i učenje hodanja - tu fazu mora proći svako dijete. No, teškoće koje prate tu prirodnu fazu razvitka možete mu i ublažiti:

1. Natapkajte mu zacrvenjelu sluzokožu štapićem vate namočenim u rastvor kamilice ili žalfije.

2. Dajte mu da žvaće nešto hladno, jer hladnoća smanjuje prokrvljenost i sprečava upale.

3. Isprobajte homeopatiju: klasična homeopatija preporučuje, zavisno od problema, Belladonu ili Camomillu. Mogu pomoći i mješoviti preparati kao Osanit.

4. Dentinox. gel koji smiruje upaljeno zubno meso, može pomoći da dijete lakše pojede jedan obrok. Mana mu je što sadrži nešto alkohola.

5. U slučaju nužde pomoći će čepić paracetamola. Međutim, budite oprezni. Bolje je da dijete nauči malo istrpjeti nego da ga naviknete za svaku i najmanju boljku da traži medikament.

Pažnja, nježnost i njega uvijek su dobri pomoćnici. Zato se igrajte sa djetetom, pjevajte mu, izvedite ga u šetnju. Kad je dijete dobre volje, brže će zaboraviti muke zvane nicanje prvih zubića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.