ODVIKAVANJE

Kako izaći iz pelena

Kako lutka može pomoći djetetu u navikavanju mokrenja u tutu? Jednsotavno! Trening za tutu bit će čak i zabavan

Dijete često tokom dana podsjetite da treba piškiti. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.2.2019

Najprije se riješite predrasude da lutke nisu i za dječake. Kad ste načisto sami sa sobom. Zatim, prije nego svoje maleno upoznate s lutkom, utvrdite koliko je ono već stiglo u kontroli nagona za mokrenje. Ono što može uraditi lutka, treba moći da uradi i vaše dijete.Najbolje je da lutku uvedete u trenutku kad je dijete u stanju češće preko dana biti bez pelena. 


Prije nego što pođe na spavanje, lutku treba pripremiti za noć. Dijete joj treba staviti pelenu i položiti u njen krevetić. Ujutro krišom pokvasite lutkinu pelenu i to prije nego se dijete probudi. Nakon ustajanja najprije se skida pelena bebi: - Vidi, tvoja se lutka upiškila u pelene. Da vidimo je li i tvoja pelena mokra.

Dijete se oblači. Pelena mu nije potrebna. U tom slučaju često ga tokom dana podsjetite da treba piškiti. Ponekad će i ono samo zatražiti tutu. Naravno - i lutka je obučen, bez pelena.

Kad lutkica pije, voda iz nje izlazi kao da piški. Recite djetetu: Tako je i kod tebe.

Sada ste gotovo upoznali ritam svoga djeteta. Kad pomislite da je došlo vrijeme, kažite: - Tvoja bi lutka htjela piškiti. A htjela bi zajedno s tobom ići na tutu.

Pa ih oboja postavite na tutu kao na tron.

Potom sve očistite i tute zajedno s djetetom odnesite na zahod: Ja ću ponijeti tvoju, a ti uzmi lutkinu.

Vi ćete prosuti sadržaj tute u WC šolju, a dijete će učiniti isto s bebinom tutom.

- Sada treba oprati ruke. Najprije ti operi svoje, a zatim ćeš oprati lutkine.

Tako se stvaraju dobre higijenske navike.

Ž6 = Malo iznenađenje

Tokom prve sedmice desit će se da dijete ne stigne pomokriti se u tutu. Zanijelo se u igri i ne može stići. No, to će se desiti i lutki. Krišom pokvasite lutkine gaćice pa pred djetetom kažite: - Nemoj se sekirati. To nije ništa loše. Desi se to. No, uskoro će biti bolje. Tako ćete ohrabriti dijete i pokazati mu da se nezgode dešavaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.