FAZE RAZVOJA

S deset mjeseci: Treba mi igre i smijeha

Desetomjesečna beba počinje iskazivati ljubav prema igračkama, posebno lutkama

Dijete ovog uzrasta voli plišane igračke. Ilustracija

"Bebe i mame"

26.2.2019

Bebe uzrasta deset do 12 mjeseci počinju shvatati šta se događa oko njih, posebno kada su u pitanju osjećaji. Opažaju kada druga djeca dobivaju više pažnje, a posebno reagiraju ako rival privlači pažnju njene majke.  

Do izražaja dolazi i smisao za humor i dijete se počinje smijati kada vidi smiješnu igračku ili sliku. Također, sklono je afektima, zaraznom smijehu i ljubljenju. Počinje iskazivati ljubav prema igračkama, posebno lutkama te plišanim cukama i macama.

Odabir igračaka

Pred prvi rođendan dijete razumije kada je neki predmet sakriven i može provesti dugo vremena tražeći ga. Razumije kada mu kažete da je nešto dolje ili gore i šta je malo, a šta veliko.

Zbog novih sposobnosti i spoznaja ovo je pravo vrijeme za kupovinu kockica. Kako je dijete još malo, pomozite mu da slaže tornjeve. Ako ste raspoloženi za kupovinu igračaka, preporučljive su različite kutije s otvorima u koje dijete može ubacivati određene oblike.

Prijatelji i stranci

Pamćenje je sve razvijenije i desetomjesečna beba već prepoznaje osobe koje je vidjela prije sedam ili čak 15 dana. Neka vas ne iznenadi to što će dijete

prema nekim bliskim osobama biti vrlo srdačno i naklonjeno, a prema nekima ne. Djeca reagiraju na osnovu vlastite percepcije.

Pred strancima se još stidi i može čak i plakati ako su te osobe napadne. Dijete će se brzo adaptirati, ako stranci na njega ne obraćaju pažnju neko vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.