PRVA GODINA

Svakog mjeseca korak više

Šta sve može vaša beba tokom prve godine života

Male igre čine život zanimljivijim. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.2.2019

1. mjesec: Novorođenčad su nevjerovatne spavalice - tokom prvog mjeseca spavaju i do 20 sati dnevno. Boja očiju im je plava. Najljepše im je na maminim grudima, mada im dojenje još predstavlja veliki napor. 

2. mjesec: Kako dobro rade oči! Mnoge bebe već znaju razlikovati strana i poznata lica. Kada mama ili tata govore, maleni postaju uočljivo pažljiviji.

3. mjesec: Sada već bebe prave sve veće skokove u razvitku. Čini se da im gegice preko noći postaju male. U ovom periodu djeca su češće gladna, manje spavaju i češće plaču.

4. mjesec. Dojenče je od rođenja već poraslo za osam centimetara i sve je aktivnije. Glavu već dobro drži pod kontrolom, a pogledom prati sve što se kreće.

5. mjesec: Sad su u igri pokreti: Neki maleni već se sami okreću na trbuh. Ponešto već mogu zgrabiti i ispitati ustima. Vidljivo se raduju malim igračkama.

6. mjesec: Beba spoznaje kako vlastitim ponašanjem može obradovati roditelje i utjecati na njih. Sad se već snažno dere, koprca i smije se slatko kao med. Možda već možete vidjeti i prvi bebin zubić.

7. mjesec: Fenomenalno, vaša je beba već dvostruko veća nego što je bila na porodu. Kako je okretno to maleno: samo se okreće, ne samo s leđa na stomak, već i obratno!

8. mjesec: Vaš potomak ima svoje ciljeve i grabi k njima. Već može puzati. Pa čak i sam sjediti. Već pomalo eksperimentira s govorom imitirajući roditelje. Nemojte mu tepati, govorite razgovijetno.

9. mjesec: Ovaj smiješak nećete nikad zaboraviti: vaše dijete reagira zaista čarobno kad ga zovnete imenom. S druge strane je i plašljivo, boji se nepoznatih osoba.

10.mjesec: Male igre čine život zanimljivijim. sakrijte loptu iza leđa. Vaše dijete zna da je ona još tu! Osim toga, već može po imenu znati neke osobe.

11.mjesec: Sjedenje više nije uopće neki problem. Beba, osim toga, otkriva i da je dvonožac: Sve češće se podiže na obje noge i stoji. Prstići su joj već jako spretni.

12. mjesec: Sad je ono pravo malo djetešce - težina mu je utrostručena, a jedan i po put je

duže nego prilikom rođenja. Ono razumije već prve cijele rečenice i pokušava formirati prve riječi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.