ZNAKOVI

Kako prepoznati anemiju kod djece

Slabokrvnost djeteta starijeg od godinu nastaje najčešće zbog nedovoljnog unosa željeza hranom, njegove nedovoljne apsorpcije ili slabog iskorištavanja

Najčešće se anemija javlja u rano proljeće. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.3.2019

Anemija ili slabokrvnost je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kisik, a najčešće nastaje zbog smanjenja količine crvenih krvnih tjelešaca - eritrocita i hemoglobina u njima.  

Hemoglobin, koji čini 90 posto suhe tvari eritrocita, gradi spoj bjelančevine i željeza koje veže kisik. U anemiji zato dolazi i do nedostatka željeza u krvi.

Šta je uzrok

Uzroci anemije mogu biti nedovoljna proizvodnja ili prekomjerna razgradnja eritrocita te gubitak krvi. U novorođenčeta i malog dojenčeta anemija je fiziološka pojava zbog pojačane razgradnje "viška" eritrocita s kojim se dijete rađa.

Najčešća je u drugom ili trećem mjesecu života, jer eritrociti koji su nastali u fetalno doba žive 60 do 70 dana, volumen krvi brzo se povećava, jer dijete brzo raste, a novi eritrociti se ne proizvode dovoljno brzo.

Kod prijevremeno rođene djece ukupni broj eritrocita i koncentracija hemoglobina brže se smanjuju nego u donesene novorođenčadi.

Slabokrvnost djeteta starijeg od godinu dana nastaje najčešće zbog nedovoljnog unosa željeza hranom, njegove nedovoljne apsorpcije ili slabog iskorištavanja te prekomjernih nefizioloških gubitaka. Jedan od uzroka mogu biti akutne i hronične bolesti.

Kod akutnih bolesnih stanja koncentracija željeza dolazi u granice normale nakon ozdravljenja, ali kod hroničnih bolesnika (hronične bubrežne, srčane, plućne i druge bolesti) ona ovisi o fazi bolesti.

Najčešće se anemija javlja u rano proljeće nakon dugog perioda kada u prehrani nedostaju svježe voće i povrće bogato željezom.

Kako je prepoznati

Slabokrvna djeca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju, a može se javiti i otežano disanje.

Simptomi koje roditelj najčešće prepoznaje kao moguće znakove slabokrvnosti kod dojenčeta i malog djeteta su jače ili slabije izraženo bljedilo kože i sluznica.

Osobitu pažnju treba obratiti na slab crvenkasti refleks uški pri prosvjetljavanju.

Bljedilo kože nije pouzdan znak anemije, jer boja kože ovisi o njenoj debljini, prokrvljenosti i pigmentaciji. Nezainteresiranost za igru, slabiji apetit (što još više smanjuje koncentraciju željeza u krvi) te pojačano znojenje, također, navode roditelja da zatraži pregled liječnika.

Kod neke djece s jačom anemijom javlja se i šum na srcu, lomljivost noktiju i kose. Pomanjkanje apetita, što se rijetko povezuje sa slabokrvnošću, može biti jedan od prvih znakova bolesti: dijete često odbija čvrstu hranu, naročito povrće (preferira sokove).

Kako liječiti

Dojenče hranjeno isključivo mlijekom u prvim mjesecima života oskudijeva u željezu bez obzira hrani li se majčinim ili adaptiranim mlijekom.

U slučajevima fiziološke anemije u donesene djece terapiju željezom moguće je započeti poslije trećeg mjeseca, a kod nedonoščadi terapija je preporučljiva i prije trećeg mjeseca života.

Gdje ima željeza

- Hrana životinjskog porijekla - meso, jetrica;

- Zeleno lisnato povrće - špinat, blitva, kelj, cvekla;

- Voće - bogato je i vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza;

- Mahunarke - buranija, grašak, grah (za stariju djecu).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.