RAZVOJ

Kako razviti imunološki sistem mališana

Preporučuje se mnogo šetnje i pomalo prljavštine

zvedite dijete napolje da se igra i prlja u pijesku. Ilustracija

"Bebe i mame"

9.3.2019

1. Mnogo svježeg zraka! 

Šetnja svakog dana je - obaveza: I kad je hladno, i kad je mutno vrijeme. Koža će biti bolje prokrvljena. Svježi zrak istodobno jača imuni sistem vašeg djeteta. Posljedica: Bit će manje prehlada.

2. Dobra sobna klima

Bolje je dobar propuh nego stalno odškrinut prozor. Zato više puta dnevno otvorite prozor na pet do deset minuta. Za malo dijete idealna sobna temperatura je 21 stupanju danju i 18 stupnjeva noću.

Pripazite da se u tepisima, zavjesama i tapaciranom namještaju ne nakuplja prašina. Djeci škode i vlažni zidovi, a naročito dim cigarete.

3. Nježna njega za lice

Hladnoća i vjetar isušuju kožu vaše bebe. Zato, pred polazak u šetnju, nanesite bebi na lice masnu kremu koja će ga zaštititi od vjetra i ružnog vremena. I u ovom slučaju idealna su sredstva na biljnoj bazi kao kamilica ili pantenol.

4. Ne dirajte bubuljice

Sitne nečistoće po koži normalne su tokom prva tri mjeseca bebinog života. Ove novorođenačke akne prolaze same od sebe i ne treba ih dirati, ni liječiti. Nemojte ih nipošto stiskati i cijediti. Moglo bi doći do neželjene upale.

5. Ljekovita mast za osjetljivu kožu

Ponekad se na određenim mjestima bebina koža zacrveni: dešava se to, prije svega, na području koje pokrivaju pelene, ali i na drugim pregibima kože, na laktu i pod koljenima. Tamo se nakuplja vlaga koja smekšava kožu. Ako još dođe do trenja između kože i odjeće, nježna koža bebe postaje nadražena. Zato ćete na to mjesto obavezno stavili malo masti za rane.

6. Pravilna njega rublja

Ako vaše maleno ima proljev, svo njegovo donje rublje treba otkuhati i prepeglati vrelom peglom. Zahvaljujući tim postupcima efikasno ćete uništiti eventualne bakterije. U svakom drugom slučaju dječije donje rublje dovoljno je oprati na temperaturi od 60 stupnjeva. Svu ostalu odjeću dovoljno je oprati u mašini na programu od 30 do 40 stupnjeva.

Preporučujemo poseban oprez: Mnogo dječije odjeće uvozi se sa raznih strana, nova odjeća sadrži različite štetne materije pa je treba, prije nošenja, oprati dva-tri puta.

7. Ublažite svrbež

Crvenilo, ljuspice, stvaranje krasta, tipični su znakovi ekcema. On se često pojavljuje prilikom prelaska na čvrstu hranu i većinom prolazi sam od sebe. Isto vrijedi i za tjemenjaču. Kod nje se na koži glave pojavljuju bijele do žute ljuspice. Suh zrak podstiče svrbež. Zato je idealno u sobu gdje dijete boravi staviti ovlaživače zraka.

Uveče u tjeme djeteta treba utrljati malo bebi ulja, zatim stavite djetetu na glavu pamučnu kapicu i ostavite da ulje djeluje tokom noći. Narednog jutra pomoću meke četke uklonite ljuspice.

8. Oprezno uvodite novu hranu

Nakon perioda dojenja najbolja je miješana hrana. Tokom prve godine života vaše maleno još ne smije uzimati namirnice koje mogu izazvati alergiju - primjer: kravlje mlijeko, jaja, orašaste plodove.

Novu namirnicu uvodite tek svake dvije sedmice pa ćete tako reducirati opasnost od alergije. Ako dijete još dojite povremeno, obratite pažnju na to da mu dajete dovoljno druge tečnosti - najbolje čistu vodu.

9. Odjeća od prirodnih vlakana

Odjeća beba i male djece treba biti komotna, ne smije nigdje stezati niti dražiti kožu. Sama koža najbolje podnosi pamučne i svilene tkanine te mikrovlakna. Takva odjeća je ugodna, mekana i dopušta koži da diše.

Pri kupovini obratite pažnju na etikete i brirajte one na kojima piše" testirano na štetne materije" ili "prirodna vlakna". To su oznake proizvođača koji garantiraju ekološki kvalitet dječije odjeće.

10. Mali umazanci su zdraviji

Pretjerana higijena samo škodi. Ona podstiče alergije i čini djecu osjetljivijom na bakterije. Ne budite čistunci - izvedite dijete napolje da se igra i prlja u pijesku. Neće mu ništa smetati ako se uprlja do iza ušiju. Naprotiv: Dijete tako trenira svoj imuni sistem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.