ZARAZNO OBOLJENJE

Pljuskavice - kratko traju i nesnosno svrbe

Uzročnik im je virus varicella-zoster. Bolest se javlja kao posljedica infekcije i kratko traje.

Osip se prvo javlja na trupu, a zatim na licu i vlasištu. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.3.2019

 

Pljuskavice najčešće dobivaju djeca između druge i osme godine, donesu ih iz  

vrtića ili iz škole, gdje bolest ponekad može poprimiti oblik epidemije, i to najčešće u proljeće i jesen.

Mala djeca koja ne idu u vrtić najčešće ih dobiju od starije braće i sestara. Gotovo 90 posto populacije preboli pljuskavice do odrasle dobi, nakon čega postaju imuni na tu bolest.

Djeca majki koje su ranije stekle otpornost prema varicelli-zoster ne obolijevaju od te bolesti u prva tri mjeseca života, jer su u trudnoći zaštićena prenesenim protutijelima.

Virus varicella-zoster nalazi se na sluznici gornjih dišnih putova, tako da

je prisutan u nosnom i ždrijelnom sekretu inficirane osobe, a prenosi se neposrednim kontaktom između dvije osobe kašljem, kihanjem te dodirom, predmetima uprljanim iscjetkom iz nosa, a virus se širi i dodirom tekućine iz mjehurića na koži.

- Inkubacija

Vrijeme od prvoga kontakta s virusom do pojave prvih simptoma bolesti, ili inkubacija, je od devet do 21 dan. Osoba koja nosi virus varicella-zoster zarazna je za okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti te šest do deset dana od izbijanja osipa.

- Simptomi

Otprilike dva dana prije izbijanja osipa javlja se povišena temperatura koja kod djece, ali i kod odraslih, može doseći i 39 Celzijevih stepeni. Osip se prvo javlja na trupu, a zatim na licu i vlasištu. Nakon toga se širi po rukama i nogama, a u nekim slučajevima i na sluznicu usta i ždrijela.

- Liječenje

Posebnu brigu treba posvetiti higijeni ruku i noktiju koje treba podrezati kako bi se spriječila pojava infekcije. Isto tako treba izbjegavati dodirivanje oštećene kože i češanje. Iako se prije pri liječenju pljuskavica kupanje strogo zabranjivalo, djecu treba kupati.

Za ublažavanje svrbeža korisne su kupke od hipermangana (kalijev permanganat). Pripremaju se u mlakoj vodi s dodatkom nekoliko zrnaca hipermangana ili dok kupka ne poprimi blijedo ružičastu boju.

Na zahvaćena mjesta može se stavljati tekući puder s anestezijom koju propisuje pedijatar. Za snižavanje temperature treba koristiti isključivo paracetamol.

- Predromalni stadij

Traje jedan do dva dana, kada se javljaju nespecifični opći znakovi bolesti. Ovaj je stadij obično slabije izražen, a praćen je blago povišenom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem, pa i slabošću.

- Eruptivni stadij

Dolazi do izbijanja osipa popraćenog svrbežom, što traje od pet do šest dana. ruptivni stadij najčešće se javlja između 14. i 16. dana od izlaganja infekciji, a obilježen je pojavom vezikuloznog osipa praćenog svrbežom.

Gustoća osipa varira od nekoliko kozica pa do potpune prekrivenosti kože, a izbijanje osipa može biti praćeno porastom tjelesne temperature. Prve promjene na koži su sitne crvenkaste mrljice ili makule koje izbijaju na vlasištu, licu ili trupu.

Nakon nekoliko sati one prelaze u malene, crvenilom okružene površinske mjehuriće ili vezikule. Njihova prosječna veličina je od dva do tri milimetra, a vezikule su ispunjene bistrom tekućinom u kojoj se nalazi virus. Istovremeno s pojavom osipa na koži i sluznici javlja se i svrbež na zahvaćenim dijelovima.

U sljedećih nekoliko dana tekućina u vezikulama se zamuti, a nakon toga one pucaju, suše se i na tim mjestima nastaju kraste. Ovaj proces obično traje od dva do tri dana, a s pojavom novih krasti mogu se pojavljivati i nove makule i vezikule.

- Stadij regresije

Obilježen je nestankom općih simptoma, otpadanjem krasti i cijeljenjem promjena na koži iza kojih najčešće ne ostaju ožiljci.

Obratite se liječniku ako...

- Dijete učestalo povraća;

- Temperatura ne posustaje;

- Dijete postane nemirno ili agresivno;

- Vam se čini da su mjehurići upaljeni ili sadrže gnoj;

- Se kod djeteta pojavi glavobolja ili poremećaj svijesti;

- Dijete postane preosjetljivo na svjetlo.

Izolacija

Izolacija bolesnog djeta provodi se sve dok ne nestanu zadnje vezikule, što se obično dešava pet do šest dana od pojave osipa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.