ZARAZNO OBOLJENJE Šta sve treba znati

Pljuskavice - kratko traju i nesnosno svrbe

Uzročnik im je virus varicella-zoster. Bolest se javlja kao posljedica infekcije i kratko traje.

"Bebe i mame"
12.03.2019 20:35

Osip se prvo javlja na trupu, a zatim na licu i vlasištu

Foto: Ilustracija

 

Pljuskavice najčešće dobivaju djeca između druge i osme godine, donesu ih iz  

vrtića ili iz škole, gdje bolest ponekad može poprimiti oblik epidemije, i to najčešće u proljeće i jesen.

Mala djeca koja ne idu u vrtić najčešće ih dobiju od starije braće i sestara. Gotovo 90 posto populacije preboli pljuskavice do odrasle dobi, nakon čega postaju imuni na tu bolest.

Djeca majki koje su ranije stekle otpornost prema varicelli-zoster ne obolijevaju od te bolesti u prva tri mjeseca života, jer su u trudnoći zaštićena prenesenim protutijelima.

Virus varicella-zoster nalazi se na sluznici gornjih dišnih putova, tako da

je prisutan u nosnom i ždrijelnom sekretu inficirane osobe, a prenosi se neposrednim kontaktom između dvije osobe kašljem, kihanjem te dodirom, predmetima uprljanim iscjetkom iz nosa, a virus se širi i dodirom tekućine iz mjehurića na koži.

- Inkubacija

Vrijeme od prvoga kontakta s virusom do pojave prvih simptoma bolesti, ili inkubacija, je od devet do 21 dan. Osoba koja nosi virus varicella-zoster zarazna je za okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti te šest do deset dana od izbijanja osipa.

- Simptomi

Otprilike dva dana prije izbijanja osipa javlja se povišena temperatura koja kod djece, ali i kod odraslih, može doseći i 39 Celzijevih stepeni. Osip se prvo javlja na trupu, a zatim na licu i vlasištu. Nakon toga se širi po rukama i nogama, a u nekim slučajevima i na sluznicu usta i ždrijela.

- Liječenje

Posebnu brigu treba posvetiti higijeni ruku i noktiju koje treba podrezati kako bi se spriječila pojava infekcije. Isto tako treba izbjegavati dodirivanje oštećene kože i češanje. Iako se prije pri liječenju pljuskavica kupanje strogo zabranjivalo, djecu treba kupati.

Za ublažavanje svrbeža korisne su kupke od hipermangana (kalijev permanganat). Pripremaju se u mlakoj vodi s dodatkom nekoliko zrnaca hipermangana ili dok kupka ne poprimi blijedo ružičastu boju.

Na zahvaćena mjesta može se stavljati tekući puder s anestezijom koju propisuje pedijatar. Za snižavanje temperature treba koristiti isključivo paracetamol.

- Predromalni stadij

Traje jedan do dva dana, kada se javljaju nespecifični opći znakovi bolesti. Ovaj je stadij obično slabije izražen, a praćen je blago povišenom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem, pa i slabošću.

- Eruptivni stadij

Dolazi do izbijanja osipa popraćenog svrbežom, što traje od pet do šest dana. ruptivni stadij najčešće se javlja između 14. i 16. dana od izlaganja infekciji, a obilježen je pojavom vezikuloznog osipa praćenog svrbežom.

Gustoća osipa varira od nekoliko kozica pa do potpune prekrivenosti kože, a izbijanje osipa može biti praćeno porastom tjelesne temperature. Prve promjene na koži su sitne crvenkaste mrljice ili makule koje izbijaju na vlasištu, licu ili trupu.

Nakon nekoliko sati one prelaze u malene, crvenilom okružene površinske mjehuriće ili vezikule. Njihova prosječna veličina je od dva do tri milimetra, a vezikule su ispunjene bistrom tekućinom u kojoj se nalazi virus. Istovremeno s pojavom osipa na koži i sluznici javlja se i svrbež na zahvaćenim dijelovima.

U sljedećih nekoliko dana tekućina u vezikulama se zamuti, a nakon toga one pucaju, suše se i na tim mjestima nastaju kraste. Ovaj proces obično traje od dva do tri dana, a s pojavom novih krasti mogu se pojavljivati i nove makule i vezikule.

- Stadij regresije

Obilježen je nestankom općih simptoma, otpadanjem krasti i cijeljenjem promjena na koži iza kojih najčešće ne ostaju ožiljci.

Obratite se liječniku ako...

- Dijete učestalo povraća;

- Temperatura ne posustaje;

- Dijete postane nemirno ili agresivno;

- Vam se čini da su mjehurići upaljeni ili sadrže gnoj;

- Se kod djeteta pojavi glavobolja ili poremećaj svijesti;

- Dijete postane preosjetljivo na svjetlo.

Izolacija

Izolacija bolesnog djeta provodi se sve dok ne nestanu zadnje vezikule, što se obično dešava pet do šest dana od pojave osipa.

NA VRH