MUKE ODRASTANJA

Nije baš svaki udarac u glavu opasan

Kako izbjeći opasna mjesta? Kada je stanje ozbiljno?

Čvoruge su neizbježan dio odrastanja. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.3.2019

Malo dijete još ne uviđa stvarne opasnosti na koje ga upozoravamo, ono nije sposobno procijeniti visinu ili udaljenost, pa udarci u glavu nisu rijetkost. Modrice, čvoruge i manje rane neizbježno prate prve bebine korake ka potpunoj samostalnosti u igri. 

Čvoruge su manji hematomi izazvani udarcem u glavu, a modrice odgovaraju manjem nagnječenju tkiva. Žestok udarac u glavu može izazvati pravi potres cijele lubanje. Ponekad su posljedice takvog udarca vrlo ozbiljne, a pojave se ili odmah ili tek za nekoliko sati.

Opasna mjesta

Za djecu mogu biti opasne stepenice, skliski podovi, loše postavljeni ćilimi, neravnine na podu, niski stolovi, uglovi namještaja... Svaki stambeni prostor krije niz zamki za mališane koji trče zaokupljeni igrom.

Neki su padovi opasniji: pad sa stepenica, visoke stolice, gornjeg krevetića na sprat, s klackalice ili bicikla, jer mogu dovesti do jakih udaraca u glavu.

Ako je dijete u nesvijesti nakon pada, pa makar i nakratko, ako povraća jednom ili u više navrata ili mu se spava, odmah trebate ići liječniku.

Isto postupite ako primijetite da su mu zjenice različite veličine, ako ne može govoriti ili pomaknuti neki ud.

Prva pomoć

- Ako je u pitanju čvoruga ili modrica, brzo stavite ledeni oblog i držite na tom mjestu desetak minuta. Na natučeno mjesto možete staviti i toaletnu rukavicu apunjenu kockicama leda. Zatim nanesite kremu od arnike koja će smanjiti otok.

- Kod rana manje krvarenje može se zaustaviti jednostavnim pritiskom na otvor rane, nakon što ste ranu očistili i dezinficirali. Ako se radi o većoj rani koja zjapi, morate liječniku.

- Ako je udarac bio jak, nazovite hitnu pomoć ili dijete polegnite na bok i smjesta odvedite liječniku. Bilo da je dijete prisebno ili je u nesvijesti, potreban je dodatni pregled i nadzor kako biste bili sigurni da djetetovo zdravlje nije ozbiljnije narušeno.

Važno!

Noć nakon povrede glave ne ostavljajte dijete da spava samo u sobi. Čak i kad nema nikakvih zabrinjavajućih znakova, budite ga svaka tri sata kako biste provjerili ima li normalne reakcije.

Nezgode u brojkama

- Nezgode se najčešće događaju kod kuće;

- 74 posto nezgoda dogodi se prije prve godine života;

- 61 posto nezgoda događa se djeci od prve do četvrte godine života;

- U više od 60 posto slučajeva radi se o povredi glave.

Obavezno!

- Imajte uvijek pri ruci broj telefona porodičnog liječnika, pedijatra i hitne pomoći.

- Nakon pada provjerite ima li dijete u ustima nešto čime bi se moglo povrijediti.

- Ako je dijete izgubilo svijest, smjesta pozovite liječnika.

- Da izbjegnete svaki sljedeći pad, postavite ogradu na vrhu stepenica i podložak u kadu da se dijete ne oklizne i udari u glavu.

- Ako dijete vozi bicikl, svakako mu nabavite kacigu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.