RAZVOJ

Kako beba uči: Zvečka nije kocka

Bebe imaju sebi svojstven mehanizam učenja, koji se kasnije mijenja i koji se prilično razlikuje od načina na koji uči malo starije dijete

Sa oko 18 mjeseci dijete počinje shvatati šta mu govorite. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.3.2019

Imate bebu i ne možete dočekati da ona počne učiti govoriti, da jednog dana možete s njom razgovarati, naučiti je mnogo čemu što sami znate, posmatrati jedno malo biće kako raste, razvija se i upoznaje svijet oko sebe?  

U tom slučaju nije naodmet znati ponešto o načinu na koji sasvim mala djeca uče. Tako ćete imali bolju ideju kako da priđete poučavanju svog djeteta.

10. mjesec - Svjetlucavo draže od bijelog

Bebe imaju sebi svojstven mehanizam učenja, koji se kasnije mijenja i koji se prilično razlikuje od načina na koji uči malo starije dijete.

Sa otprilike deset mjeseci bebe usmjeravaju svoju pažnju na ono što ih najviše fascinira. To konkretno znači da, ako bebi pokažete šarenu, svjetlucavu igračku (recimo, zvečku) i bijelu kocku sa slovima, djetetu će pažnju automatski privući ta fascinirajuća svjetlucava stvarčica.

Ono će čuti ono što mu govorite, ali pošto mu je pažnja usmjerena na svjetlucavu igračku, smatrat će da se ono što pričate odnosi baš na tu zvečku.

U tom uzrastu beba još ne shvata šta je ono što joj pričate, samo će izgovorene riječi povezati s objektom svoje fascinacije. Ako vi izgovarate "kocka", dijete će s vremenom usvojiti da se "zvečka" kaže "kocka".

18. mjesec - Dijete počinje shvatati šta mu govorite

Tek kasnije - sa otprilike 18 mjeseci - dijete počinje shvatati ono što mu govorite. To znači da će, čak i ako postoji nešto što mu znatno više privlači pažnju, biti u stanju razumjeti da mu pričate o njemu ne baš zanimljivoj kocki sa slovima.

Može i dalje da ga znatno više zanima nešto drugo, ali neće više automatski pretpostavljati da mu pričate baš o onome što ga najviše zanima.

Šta to znači za vas?

Znači to da je dobra ideja da obratite pažnju na ono što stimulira vaše dijete. Ako izgovarate naziv predmeta koji je već privukao bebinu pažnju, mališan će brže upamtiti da se taj predmet tako zove - bar dok malo ne poraste i dok ne počne obraćati pažnju na još ponešto, osim onog što je trenutno najzanimljivije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.