NOVOROĐENČE

Plač nije za paniku

Prvi dani, pa i mjeseci vrijeme su prilagođavanja i učenja

Roditeljima je teško ignorirati plač. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.3.2019

Plač se u ljudskom svijetu smatra posljedicom nečeg neugodnog - bola, straha, tuge. Međutim, to vrijedi samo za svijet odraslih, ali ne i kada su u pitanju bebe.  

Ako beba ne zaplače čim se rodi, paniku dižu i roditelji i liječnici, jer plač je prvi znak da se rodilo zdravo dijete.

Prvi dani, pa i mjeseci vrijeme su prilagođavanja i učenja, a plač je glavni signal da nas beba zove i da joj se treba posvetiti.

Naučiti razlikovati jednu vrstu plača od druge prilično je zahtjevan zadatak, pa nikad ne možete pogriješiti ako obratite pažnju na uplakano dijete.

- Moja beba ne prestaje plakati bez razloga i to me izluđuje - rečenica je koju, prema statistikama, izgovara svaka sedma majka na svijetu. Plač je frustrirajući i za dijete i za roditelje, koji često ne znaju šta je ispravno uraditi.

Roditeljima je teško ignorirati plač, ali i stres koji on nosi. Ipak, reakcija je pozitivna, jer pokazuje da im je stalo do potreba njihove bebe. Šta da radi zabrinuta ona svaka sedma majka?

Prije svega, ne treba kriti da je plač čini nervoznom, ali isto tako majčina je obaveza odvesti dijete na pregled, kako bi znala da plač nema organskog uzroka. Možda beba plače jer ima grčeve ili je gladna.

Ne treba zaboraviti: plač je jedini način bebine komunikacije. Kada plače, provjerite šta nije u redu: Je li gladna, žedna, je li joj pelena mokra, je li kakila ili ima li temperaturu.

Ako je sve uredu, uzmite je u naručje dok ne prestane plakati. Zagrljaj pomaže, jer beba plačem poručuje da joj je potrebno društvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.