ZDRAVLJE

Kako spriječiti slabovidnost kod djece

Zašto oftalmolozi naglašavaju važnost praćenja i pravovremenog otkrivanja uzroka koji ometaju razvoj vida

Ilustracija

"Bebe i mame"

3.4.2019

Otklanjanje uzroka koji ometaju pravilan razvoj vida nephodno je da bi krajnji rezultat po kvalitetu vida bio zadovoljavajući. Evo nekih primjera.

Urođena mrena

Rano otkrivanje mrene i njena operacija jedina su šansa da oko održi funkciju vida. Veliki postotak djece, a kasnije odraslih osoba, slijepi su jer na vrijeme nije liječena urođena mrena.

Po nekim statistikama 15-20 posto slijepe djece ima urođenu mrenu. Kongenitalna katarakta u velikom postotku povezana je sa većim stupnjem slabovidnosti - ambliopije.

Uzroci mogu biti brojni: infekcije ploda u maternici izazvane različitim uzročnicima kao što su toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex virus.

Katarakta se učestalo javlja udržena sa metaboličkim bolestima, sa sindromima (najpoznatiji su Downov sindrom, Turnerov sindrom), te sistemskim bolestima.

Nasljednog je karaktera, nasljeđuje se autosomno dominantno i recesivno, a

može biti i rezultat novih mutacija gena.

Katarakta zahvata jedno ili oba oka, leća može biti zamućena u cijelosti ili djelomično. Djelomično zamućenje leće dozvoljava ulazak svjetlosti u oko. Na taj način svjetlo kao poticajni faktor razvoja vida može vršiti svoju funkciju.

Ako je leća u cijelosti zamućena, to znači da je oko u mraku i vid se ne razvija. Indicirana je rana operacija u prvim mjesecima života jer jedino rani operativni zahvat garantira određene vidne sposobnosti.

Delikatan zahvat 

Obzirom da je oko malo, zahvat je vrlo delikatan, iziskuje veliku spretnost operatora. Vrstu zahvata sa ili bez ugradnje leće, nakon odstranjenja urođene mrene, indicira sam operator.

Nakon operativnog zahvata, kada nije moguće ugraditi intraokularnu leću, dijete nosi kontaktnu leću.

Daljnji tok rehabilitacije vida zahtijeva i agresivnu okluziju, odnosno nošenje flastera. Usprkos svim naporima, ponekad rezultat, odnosno vidna sposobnost, nije onakva kakvu bismo željeli.

Kako uočiti strabizam

Strabizam je motoričko - senzorička anomalija. Može se javiti rano, tokom prve godine, te kasnije, tokom djetinjstva od treće do pete godine. Ono što mi zamjećujemo je motorička anomalija koja se očituje kao nepravilan položaj oka (nepravilno centriranje odnosno "bježanje" oka).

Sam problem je puno kompleksniji i liječenje iziskuje godine aktivnog tretmana kao što su nošenje naočala, flastera, vježbe na posebnim aparatima.

Veliki broj slučajeva zahtijeva i operativni tretman. Operativni zahvati su ponekad i višestruki. Operacije se vrše na očnim mišićima. Kao i kod drugih anomalija, što ranije započnemo s liječenjem, ishod je bolji.

Refrakcijske anomalije su nasljednog karaktera. Rano otkrivanje, nošenje naočala, provođenje liječenja okluzijiom i na aparatima jedini je način borbe protiv slabovidnosti - ambliopije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.