ODRASTANJE

Najčešći dječiji strahovi i kako ih savladati

Prvi djetetov strah je strah od odvajanja od majke. Javlja se rano, u prvim mjesecima života

Ako se plaši mraka, uvijek ostavite slabo svjetlo u sobi. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.4.2019

Još dok je beba, dijete zna da roditelji ispunjavaju sve njegove potrebe. Zato je njegov prvi strah - strah od odvajanja od majk. Javlja se rano, u prvim mjesecima života.  

Sljedeća etapa je strah od nepoznatih ljudi. Oko šestog mjeseca života dijete može pokazivati izraziti strah od svih onih koji nisu dio njegovog najbližeg okruženja.

No, ova dva straha prolaze sami od sebe. To, međutim, nije slučaj sa nekim drugim strahovima. Bez učešća roditelja i pomoći djetetu u njihovom prevazilaženju posljedice i traume od takvih strahova mogu biti veoma bolne.

Koji su to najčešći dječiji strahovi i kako ih savladati?

Strah od mraka: Dijete ne želi ostati samo u mračnoj sobi, insistira da svjetlo bude uvijek upaljeno.

Šta poduzeti? Udovoljite mu i ostavite slabo svjetlo u sobi. Pokušajte da se kroz igre u mraku oslobodi ovog straha.

Strah od vrtića ili škole: Nekada u osnovi može to biti manifestacija straha od odvajanja.

Šta poduzeti? Objasnite sve lijepe strane boravka u vrtiću ili školi, kao što je druženje, nove igre koje će naučiti, prijatelji... Dođite po dijete kada ste obećali, da ne biste narušili povjerenje.

Strah od neke osobe: Posebno u prvim razredima osnovne škole, ponekad i najmanje nesuglasice s učiteljicom mogu dovesti do djetetovog otpora i straha od škole.

Šta poduzeti? Ukoliko ne uspijete razuvjeriti dijete, potrebno ga je odvesti i zajedno s njim popričati s osobom koje se plaši.

Strah od liječnika, zubara, injekcija: Ovi strahovi obično su prouzrokovani ranijim bolnim iskustvima.

Šta poduzeti? Ne plašite djecu liječnikom, izbjegavajte priče o vlastitim bolestima i negativnim iskustvima, objasnite prednosti odlaska liječniku na vrijeme.

Strah od imaginarnih likova: Djeca se često boje vilenjaka, vještica, patuljaka, čudovišta i to nije nimalo neobično.

Šta poduzeti? Stalno podsjećajte dijete da ono ima svoju porodicu koja mu pruža sigurnost i zaštitu.

Noćne more

Posebnu oblast dječijih strahova čine noćni strahovi i noćne more. Najčešći uzroci su različiti stresovi unutar porodice i okruženja (razvod, česte svađe, selidbe).

Noćni strahovi su blaža forma noćnih mora. Dječije strahove izražene kroz snove i noćne more treba tretirati s pažnjom. Ne treba ih prepričavati, posebno ne u djetetovom prisustvu. Ne prijetite im onim čega se plaše. Kada su djeca odmorna i opuštena, noćni strahovi i noćne more rjeđe se javljaju.

VAŽNO

Na sve dječije strahove obratite mnogo pažnje, jer su oni, iako to nekada ne izgleda tako, za dijete veoma ozbiljni i istinski strašni.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.