STJEČEMO ZNANJA

Koji tip učenja najviše odgovara vašem djetetu

Mnogi roditelji primjećuju da njihovo dijete uživa u slušanju priča i pjesmica, ali ostaje potpuno nezainteresirano kada se radi o čitanju slikovnica ili crtanju

Sve metode učenja jednako su dobre. Ilustracija

"Bebe i mame"

6.4.2019

Istraživanja su pokazala da postoje tri osnovna načina na koja usvajamo gradivo: vizualni (u slikama), zvukom ili na auditivni način i motorički, odnosno učenje kroz igru i pokret.  

Mnogi roditelji primjećuju da njihovo dijete uživa u slušanju priča i pjesmica, ali ostaje potpuno nezainteresirano kada se radi o čitanju slikovnica ili crtanju. Nemirna djeca, za koju se smatra da imaju teškoća s učenjem, mogu vrlo dobro usvojiti sadržaje u pokretu.

Sve su metode učenja jednako dobre. Samo je važno otkriti koji način najviše odgovara vašem djetetu i pomoći mu da ga što bolje razvije. Forsirajući jednu, ipak, nemojte zapostaviti ostale metode usvajanja gradiva.

Fotografsko pamćenje

Djeca koja najlakše pamte slikovne sadržaje djeluju kao da imaju "fotografsko pamćenje". Lakše uče uz pomoć fotografija, slikovnica i crtanih filmova.

Ako ne možete navesti dijete da se usredotoči na tekst, poslužite se komadom kartona i prekrijte slike. Na taj će način poboljšati koncentraciju.

Uči slušajući

Brbljava djeca i ona koja s lakoćom pamte pjesmice uče putem slušanja i manje pažnje poklanjaju slikovnim sadržajima. Pročitano često ponavljaju naglas.

Takvoj je djeci neophodno omogućiti mirnu sredinu u kojoj mogu nesmetano ispunjavati zadatke, jer se u suprotnom neće moći koncentrirati.

Kroz igru i pokret

Dijete koje najlakše uči u igri i pokretu često djeluje hiperaktivno i teško ga je natjerati da duže vrijeme provede mirno sjedeći za stolom.

Nemojte postati nestrpljivi ako napravi nered za vrijeme igre. Ako je djetetu ugodno, pamtit će bolje. Čitajte mu priču i osmislite igrokaz u kojem će ono biti glavni glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.