ZDRAVLJE DJECE

Vitamini i minerali - kada i koliko

Najmlađima najčešće nedostaju vitamin A, fluorid i željezo

Dnevne potrebe za vitaminom C kod djece od četiri godine su 40-45 mg. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.4.2019

Potrebe za vitaminima i mineralima kod djece davno su utvrđene i uvrštene u nacionalne propise svake zemlje. Upravo zbog toga, razlike među njima su male ili nikakve.  

Ovisno o tome u kojem kraju žive, kao i o tome kako se hrane, uvijek je moguć deficit pojedinih vitamina i minerala, koji se nadomješta preparatima.

Najčešći je nedostatak vitamina A i fluorida u vodi za piće, zbog čega se mogu javiti poremećaji u razvoju zuba. Sljedeći vrlo čest deficit je u željezu, a događa se zbog nedostatka zelenog lisnatog povrća, mesa i mesnih prerađevina.

Vitamini topivi u mastima

- Dnevne potrebe za vitaminom A kod djece u dobi od četiri do šest godina iznose

2 500 internacionalnih jedinica (IJ) ili 500 mcg retinol ekvivalenta (RE).

Izvori vitamina A su riblje ulje, jetra, mrkva, tamnozeleno i žuto povrće, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, margarin i žuto voće.

- Dnevne potrebe za vitaminom E kod djece od četiri do šest godina su devet IJ ili sedam mg tokoferol ekvivalenta (TE). Izvori vitamina E su pšenične klice, orasi, sjemenke i biljna ulja.

- Vitamin K nalazi se u zelenom povrću, jetri, kravljem mlijeku, žumancu i žitaricama. Preporučene dnevne doze kreću se kod djece od četiri do šest godina 20 mcg.

Vitamini topivi u vodi

- Dnevne potrebe za vitaminom C kod djece od četiri godine su 40-45 mg. Ima ga u agrumima, bobičastom voću, šipku, zelenom i lisnatom povrću, paradajzu, brokuli, kupusu, paprici...

- Dnevne potrebe za vitaminom B1 kod djece u dobi od četiri do šest godina su 0,9 mg. Izvori vitamina B su zrna žitarica, kvasac, mlijeko, meso, voće i povrće, orah i sjemenke.

- Kod djece u dobi od četiri do šest godina dnevne potrebe za vitaminom B2 su 1,1 mg. Ima ga u iznutricama, ribi, jajima, mlijeku, siru, kvascu i zelenom povrću.

- Djeci u dobi od četiri do šest godina dnevno treba 200/75 mcg folne kiseline. Najbolji prirodni izvor folne kiseline je špinat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.