ZDRAVO DIJETE

Krv na peleni – nije za paniku

Mlade mame često ostanu u šoku kad primijete neke sasvim obične i normalne pojave kod svoje bebe. Evo devet najčešćih o kojima nećete ništa naći u knjigama koje ste dosad pročitali

Noge i ruke novorođenčeta često su hladne. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.4.2019

1. Moja beba je ružna  

Buduće mame u časopisima i na televiziji viđaju slike slatkih, lijepih i rumenih beba. A, kada im u porodilištu donesu njihovu prinovu, ugledaju smežurano i crveno lice.

- Većina novorođenih beba ne izgleda privlačno iz sasvim jednostavnog razloga - kosti lobanje nisu sasvim sastavljene, jer kako bi se inače tokom porođaja njena glava mogla prilagoditi obliku porođajnog kanala i tako lakše doći na svijet.

Osim toga, zbog tečnosti koja se akumulira ispod bebine kože, oči izgledaju natečene što licu daje "žablji" izgled. Međutim, sve su to pojave koje nestaju već nakon desetak dana i tada se "ružno pače" počinje pretvarati u "labuda".

2. Moja se beba stalno trza

Mlade mame često misle da s bebom nešto nije u redu, jer stalno trza nogicama. Zašto?

- Posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće beba boravi sklupčana u skučenom prostoru u kojem nema mjesta za protezanje nožica i ručica. Međutim, kada se rodi, ona dobija prostora i više nego što joj je potrebno. Pošto još ne može kontroilirati svoje pokrete, mamama to liči na trzanje.

Bebin neurološki sistem postepeno se razvija i na tom putu razvoja dešavaju se neke često čudne stvari: tresu joj se brada i noge, beba drži skupljene prstiće nogu, širi i skuplja ruke kada je naglo "ispustite". Sve pojave nestaju same od sebe čim bebin nervni sistem postigne odgovarajuću zrelost.

3. Moj sin ima ogromne testise

Testisi tek rođenog dječaka zaista izgledaju veliki u odnosu na malo tijelo.

- Ovu vrstu "šoka" i "ponosa" doživljava većina mama i tata. Međutim, većina dječaka ima otečene testise zbog pritiska koji oni trpe prilikom prolaska kroz porođajni kanal.

Osim toga, u bebinom krvotoku još cirkulira dosta majčinih hormona, što kod dječaka izaziva natečenost testisa, a kod djevojčica uvećanje spoljašnjeg dijela genitalija. Kako se bebin organizam bude oslobađao viška hormona, tako će se i veličina genitalija normalizirati.

4. Ruke i noge bebe uvijek su hladne

Roditelji se uspaniče kada shvate da su bebine ruke i noge stalno hladne. Utopljavaju bebu i pokušavaju ugrijati, ali bez rezltata.

- Prvo provjerite toplinu bebinog stomaka i grudnog koša. Ako su ovi dijelovi tijela ružičaste boje i umjereno topli, nema razloga za brigu. Nožice i ručice novorođene bebe su hladne jer njen krvotok nije u potpunosti razvijen.

Tačnije, on u početku raznosi većinu krvi u vitalne organe, jer je njima najpotrebnija. Ruke i noge su najudaljenije od srca, pa u sistemu cirkulacije krvi, posljednji dolaze na red.

5. Zapazila sam krv na peleni moje djevojčice

Nije rijetkost da se na peleni beba, posebno djevojčica, pojavi krv. Roditelji odmah u glavi imaju razne bolesti i poremećaje, ali...

- Hormoni koji su odgovorni za natečenost testisa kod dječaka, krivi su i za pojavu krvarenja iz vagine kod jednog broja djevojčica. Ponekad se dešava da mokraća na peleni poprimi tamnu boju, a mamama to djeluje kao krv.

6. Beba danima nema stolicu

Beba koja je redovno imala stolicu i po nekoliko puta odjednom je nema po tri-četiri dana. Šta se događa s crijevima?

- Bebe koje se hrane majčinim mlijekom imaju tečniju i zrnastiju stolicu od onih koje se hrane adaptiranim mlijekom. Neke bebe kake češće, a neke rjeđe, što ovisi o brzini varenja i razgradnje mlijeka u njihovim crijevima.

Ako beba napreduje, mirno spava, ne pati od bolova u stomačiću i ne djeluje bolesno, nemojte paničititi.

7. Plik na gornjoj usni

Beba odlično napreduje, ali jednog dana na gornjoj usni ugledate veliki plik.

- Plik na gornjoj usni nije ništa drugo nego posljedica sisanja. Kožica na bebinim usnama je tanka i nježna pa se usljed trenja tokom dojenja potklobuči, što mamama liči na plik. Bebe to ne boli.

8. Zašto stalno kiše

Tek ste došli kući, pazite bebu, a ona počinje kihati. Panika da se maleno razboljelo raste.

- Tek rođene bebe često kišu, ali to nije posljedica prehlade, niti infekcije. Radi se o refleksnoj radnji, a cilj je čišćenje dišnih puteva od sitnih čestica prašine.

9. Bebi se ljušti koža na rukama i nogama

Ozbiljna kožna bolest, prvo je što mame pomisle kada vide da se bebi ljušti koža na rukama i nogama.

- Tokom trudnoće beba "pliva" u vodi, pa je priroda smislila način kako da zaštiti njenu kožu od utjecaja vode. Zato je bebina koža "premazana" bijelim, masnim slojem koji se naziva verniks. Kada se beba rodi, babica je okupa i spere taj masni sloj, nakon čega nježna koža ostaje bez zaštite.

Kada dođe u dodir sa zrakom, gornji sloj kože se osuši i počinje se ljuštiti. Ljuspice će same otpasti, nemojte ih uklanjati i već nakon sedmicu ili dvije bebina koža će biti glatka i ružičasta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.