ZDRAVLJE DJETETA

Mala beba nije mala briga

Sve simptome kod djece koja još nisu navršila godinu treba uzeti krajnje ozbiljno, jer se male bebe lako razbole. Tu i minute mogu biti ključne. Kada je riječ o nešto starijoj djeci, možete biti malo opušteniji, ali samo malo...

Nikad ne možete biti dovoljno oprezni kada je riječ o maloj djeci. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.4.2019

Čak i kada dijete nema jasne simptome bolesti, roditeljski instinkt obično upozori da se nešto s njim dešava: Beba je blijeda, često mijenja raspoloženje ili plače češće nego inače.  

Sve to, naravno, može biti posljedica probavnih problema ili izbijanja zuba, ali to ne znači da su ove dvije neprijatne situacije uvijek odgovor na sve. Jer, izbijanje zubića može izazvati probleme na desnima, ali nikada neće prouzrokovati visoku temperaturu.

Sve simptome kod djece koja još nisu navršila godinu treba uzeti krajnje ozbiljno, jer se male bebe lako razbole. Tu i minute mogu biti ključne. Kada je riječ o nešto starijoj djeci, možete biti malo opušteniji, ali samo malo...

Šta mu je

Većina roditelja zna tačno šta je s djetetom i šta mu nedostaje. Također, roditelji, uglavnom, dobro procijene treba li bebu voditi liječniku ili ne. Ipak, nikad ne možete biti dovoljno oprezni kada je riječ o maloj djeci.

Prije svega, ne zaboravite: Što manje dijete, to veći oprez! Kad god ste nesigurni, pozovite liječnika i opišite mu simptome. To je lakše nego kasnije razbijati glavu zbog učinjenog previda.

Temperatura i grlo

Ako mislite da djetetu nije dobro i željeli biste spriječiti razvoj bolesti, pregledajte ga prvo sami. Prvi korak je, naravno, mjerenje temperature. Ako je ona povišena, razbolijevanje je vjerovatno na pomolu.

Kod male djece infekcije grla su vrlo česte. Dakle, broj dva na listi šta treba pregledati je svakako grlo. Ali, ne pokušavajte pregledati grlo bebe mlađe od godinu. To prepustite liječniku.

Ako je dijete dovoljno veliko da razumije šta tražite od njega, postavite ga nasuprot izvoru svjetlosti i recite mu ili pokažite da širom otvori usta (uz čuveno "kaži aaa..."). Ako mu je grlo crveno ili je na bilo koji način promijenilo izgled, pronašli ste krivca.

Žlijezde i osip

Organizam na razne infekcije reagira stvaranjem dodatnih bijelih krvnih zrnaca. Ona su neka vrsta "specijalaca" u tijelu. Provjerite zato da li je u "fabrikama" koje proizvode ove male ratnike povećana proizvodnja.

To ćete uraditi tako što ćete ispipati nježno obod donje vilice djeteta, sve do njenog spoja s vratom. Ako je u tom predjelu bilo šta natečeno, vjerovatno je riječ o limfnim žlijezdama koje upravo naoružavaju dijete za borbu protiv neprijateljski raspoloženih elemenata.

Još jedan čest simptom nekoliko infektivnih dječijih bolesti je osip. A prva mjesta na kojima se on javlja su grudi i koža iza ušiju.

Simptomi

Najčešći simptomi bolesti kod djece su:

- Povećana tjelesna temperatura;

- Plač i preosjetljivost;

- Povraćanje i proljev,

- Odbijanje hrane i pića;

- Upaljeno grlo;

- Osip, svrab;

- Uvećane žlijezde na vratu ili na spoju donje vilice s vratom.

Znaci za uzbunu

Pozovite liječnika odmah ukoliko dijete:

- Diše veoma ubrzano, bučno ili otežano;

- Ima konvulzije;

- Padne u nesvijest;

- Osjeća jaku bol koja ne prestaje;

- Ima groznicu;

- Ima osip ili ravne ljubičaste ili tamnocrvene tačkice na koži;

- Vrišti od bolova i preblijedi kada vrišti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.