ZA RODITELJE

Šta će dijete biti kad poraste

Jeste li znali da postoji sedam vrsta inteligencije? Reagira li vaše dijete bolje na riječ, muziku ili sliku? Je li spretnih ruku? Kakvo je u komunikaciji s drugom djecom?

Ilustracija

"Bebe i mame"

18.4.2019

Kada je u pitanju dječija inteligencija, pedagozi i roditelji trebali bi uvijek posmatrati dijete u cjelini. Prema teoriji višestruke inteligencije koju je razvio psiholog Howard Gardner, djeca mogu biti inteligentna na različite načine.  

Zato, umjesto pitanja: "Koliko je pametno moje dijete?", postavite sebi pitanje: "Na koji način je pametno?".

Teorija višestruke inteligencije smatra da svako od nas posjeduje sedam vrsta inteligencije. Neki su vještiji u upotrebi ruku i prstiju, nekima dobro ide pjevanje ili imaju dobar osjećaj za ritam... Svaki tip inteligencije pruža mogućnost svakome od nas da da svoj doprinos svijetu u kojem živi.

Ono što nas čini posebnim i različitim od drugih jeste da se svaka vrsta inteligencije izražava na drugačiji način od osobe do osobe. Prepoznavanjem višestruke inteligencije možete pomoći djetetu da ojača individualne unutrašnje snage.

Za snalaženje u svakodnevnom životu i savladavanje svakodnevnih vještina, poput vožnje automobila ili kuhanja, osoba mora biti višestruko nadarena, a to je dokaz da je svako od nas višestruko inteligentan.

Evo kako prepoznati sedam vrsta inteligencije, ali ne zaboravite da su kod svakog od nas, pa i kod djece, neke od njih razvijene više, a neke manje:

- Riječi - Novinari, advokati i pisci predstavljaju ono što se naziva lingvistička ili jezička inteligencija. Ovim ljudima jača strana je pisana ili izgovorena riječ.

- Logika - Osobe s dobro razvijenom logičko-matematičkom inteligencijom dobre su u uzročno-posljedičnom mišljenju i razumijevanju. Istraživači, naučnici, računovođe i kompjuterski programeri imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije.

- Slika - Prostorna inteligencija uključuje razmišljanje i razumijevanje u slikama. Osobe koje imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije najčešće će se dobro snalaziti u prostoru i bit će u stanju dobro nacrtati predmete u prostoru.

- Tijelo - Pojedinci s tjelesnom inteligencijom dobri su u kontroliranju vlastitih pokreta - ovo ne uključuje samo bavljenje sportom, već i vještine poput šivenja i stolarstva.

- Muzika - Muzička inteligencija je sposobnost hvatanja određenog ritma, pjevanja i razlikovanja različitih melodija i tonova. Ove osobe imaju sposobnost procjene i primjećivanja melodija.

- Drugi - Osobe koje imaju inteligenciju odnosa s drugima u stanju su razumjeti i raditi s drugim ljudima. Ovakva vrsta inteligencije je dar koji nam omogućava da se lako premjestimo u "tuđu kožu" i vidimo stvari i iz tuđe perspektive.

- Ja - Osobe s razvijenom unutrašnjom inteligencijom sklone su razmišljanju i samoposmatranju. Većinom su zatvorene i uživaju u meditaciji.

Istraživajući i prolazeći kroz svih sedam vrsta inteligencije, djeca postaju oblikovane individue, uspješne u mnogim životnim oblastima. Zato bi roditelji, vaspitači i učitelji trebali prepoznati kod djeteta ove različite snage i pomoći im da ih što bolje razviju.

Roditelj, oprez!

Budite oprezni i ne žurite u izboru budućeg zanimanja za svoje dijete, a da mu pritom niste omogućili i dozvolili istraživanje svijeta koji ga okružuje, rad na vještinama koje posjeduje i razvoj vlastitih sposobnosti.

Razumijevanje višestruke inteligencije mnogo je više od samog fokusiranja na posebne karakteristike pojedinog djeteta. Zamislite odraslu osobu koja ne bi znala raditi ništa drugo osim pisati poeziju ili rješavati teške matematičke zadatke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.