ODGOJ

Naučite djecu nenasilnom ponašanju

Djeca, uglavnom, uče prema primjerima. Ponašanje, vrijednosti i stavovi roditelja i drugih odraslih imaju na njih veliki utjecaj

Čitajte priče mlađoj djeci. Ilustracija

"Bebe i mame"

19.4.2019

Vrijednosti poštovanja, istine i ponosa u vašoj porodici mogu biti važni izvori snage za vašu djecu, pogotovo ako se susreću s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom susjedstvu ili idu u školu punu nasilja.  


Većina djece ponekad reagira agresivno i može udariti drugoga. Upozorite dijete o mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Pohvalite ga kad problem riješi konstruktivno bez nasilja.

Djeca će vjerovatnije ponoviti pozitivna ponašanja ako ih primijetimo i kad su za njih nagrađena pohvalama i pažnjom.

Roditelji ponekad ohrabruju agresivno ponašanje, a da nisu toga ni svjesni. Naprimjer, neki roditelji smatraju da je za dječake dobro da se nauče tući. Čak su i "igre" tuče oca s djetetom u nekim porodicama vrlo česte.

Dobar roditelj naučit će svoje dijete da je probleme bolje rješavati mirnim riječima, a ne šakama, prijetnjama ili oružjem. Zato:

1. Pomozite djeci da nauče kako konstruktivno i nenasilno iskoristiti svoje slobodno vrijeme;

2. Naučite ih svoje najdraže igre, hobije ili sport i pomozite im da razviju svoju nadarenost i vještine;

3. Čitajte priče mlađoj djeci, a starije vodite u biblioteku ili im pričajte priče o ljudima koji su utjecali da svijet postane bolje mjesto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.