ZDRAVO DIJETE

Novorođenče: Glasan plač je simbol života

Ako novorođenče plače tiho ili se uopće ne čuje, to je signal da nešto nije uredu

Ilustracija

"Bebe i mame"

24.4.2019

Bebina pluća stvorena su da traju cijeli život. Međutim, mnogo toga i vi možete učiniti da ona budu i ostanu zdrava. Tanki zračni putevi u plućima bebe čine je vrlo osjetljivom, naročito ako je prijevremeno rođena.  

Izuzetno je važno da svaki roditelj da sve od sebe kako bi djetetu pomogao da razvije zdrava pluća. Uspjet će ukoliko o tome počne brinuti već u periodu trudnoće, a naročito tokom prvih 18 mjeseci života.

Kako se razvijaju

Bebina pluća počinju se formirati u prvim sedmicama trudnoće. Otprilike do sredine tog perioda razvija se komplicirani splet zračnih puteva koji će rasti sve dok to bude dovoljno da mogu samostalno funkcionirati kada beba dođe na svijet.

Dok je u maternici, beba vježba pokrete disanja, iako u njenim plućima nema zraka. A od 28. sedmice, u plućima se počinje stvarati materija koja ne dozvoljava da se pluća "slijepe".

Šta pokazuje plač

Prvo se razvijaju svi drugi veliki organi, a pluća dolaze na kraju i počinju funkcionirati tek nakon rođenja. Prilikom porođaja, dok se beba kreće niz porođajni kanal, amniotička tečnost istiskuje se iz njenih zračnih kanala. U trenutku kad ugleda svijet, beba udahne i prvi put pluća napuni zrakom.

Glasan plač na rođenju znak je da je beba vitalna. Ukoliko, pak, novorođenče plače tiho, ili se uopće ne čuje, to je signal da nešto nije uredu. Liječnici nisu potpuno sigurno šta može biti podsticaj za prvi bebin udah.

Kad novorođenče udahne prvi put, ono umjesto posteljice počinje koristiti plućni krvotok za uzimanje kisika. To, istovremeno, označava početak samostalnog života u vanjskom svijetu.

Kako zaštititi mala pluća

1. Nemojte pušiti

Najvažnije: Roditelji ne smiju pušiti, jer duhan može uzrokovati ozbiljne probleme u razvoju bebinih pluća. Najbolje je da prestanete pušiti onog trenutka kada se odlučite za roditeljstvo. Posljedica majčinog pušenja tokom trudnoće mogu biti uski i nerazvijeni plućni kanali i rizik od virusnih oboljenja koja prouzrokuju šuštanje u plućima.

Prisutan je i rizik od prijevremenog rođenja koje se uzima kao glavni faktor rizika kada se govori o problemu s plućima. A, nakon rođenja, bebi je potrebna zdrava sredina, što znači da i tate trebaju ostaviti cigarete.

Kod beba koje pasivno udišu duhanski dim postoji veći rizik da obole od virusnih infekcija, astme i drugih disajnih poremećaja.

2. Spriječite infekcije

Iako je teško bebu držati dalje od osoba koje kašlju ili su prehlađene, posebno ukoliko imate stariju djecu, vrijedi pokušati. Ukoliko postoji rizik za bebina pluća, izbjegavajte mjesta s mnogo ljudi. Perite ruke prije nego što je uzmete i vodite računa da to rade i drugi.

3. Papirne maramice

Bacajte iskorištene papirne maramice. Virusi koji napadaju pluća žive i razvijaju se u vodenim kapljicama, pa kada ispušete nos - u maramici ih ima u izobilju. Pridržavajte se ovih savjeta pa ćete tako na pravi način brinuti o malim, dragocjenim plućima.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.