DIJETE

Sedam vježbi za motoriku

Neki nježni fizički tretmani mogu potaknuti razvoj ovih motoričkih sposobnosti kod beba i dati im veću mogućnost koordinacije

Masaža pomaže u rastu i razvoju bebe. Ilustracija

"Bebe i mame"

26.4.2019

Istina je da će novorođenče prirodno steći vještine. Ipak, roditelji mogu poboljšati motoričke sposobnosti, povećavajući snagu i koordinaciju svoje bebe. 

Kod novorođenčeta, motoričke sposobnosti su još nezrele, što znači da je njihova sposobnost držanja glave ravno ili držanja tijela u ravnom položaju ograničena. Ali, neki nježni fizički tretmani mogu potaknuti razvoj ovih motoričkih sposobnosti kod beba i dati im veću mogućnost koordinacije.

1. Masaža

Masaža pomaže u rastu i razvoju bebe. Bebe koje roditelji masiraju, dobivaju više na težini, manje su razdražljive i bolje spavaju. Također su bolje raspoložene i pokazuju bolji mentalni i motorički razvoj.

Standardni način masaže bebe je: Raširite peškir na mekanu podlogu. Polegnite golu bebu na trbuh preko peškira. Stavite malo ulja na dlanove, protrljajte ih da zagrijete ulje. Sada nježno masirajte bebu od vrata do ramena, zatim od vrata do guze, pa od ramena do šake i noge do stopala. Okrenite bebu i masirajte je od vrata prema ramenima, zatim od vrata do stomačića i na kraju udove.

2. Trljanje različitim materijalima

Trljajte udove svoje bebe, ruke, stopala različitim strukturama (mekanom, glatkom, neravnom tkaninom). Možete koristiti tkanine različitih struktura, poput svile, pliša ili vune. Ovaj tretman pomoći će bebi da razvije čulo dodira. Ali, budite oprezni, držite je dalje od grubih tekstura.

3. Vježbe za ruke i noge

Polegnite bebu na leđa na dekicu prostrtu na podu. Držite bebinu ruku i lagano je ispružite, zatim savijte u laktu ruku prema ramenu. Ponovite ovo pet-šest puta s obje ruke. Lagano dignite i spustite bebi ruke dok leži na leđima.

Isto tako, uzmite bebine noge, lagano ih istegnite. Sad savijte koljena i približite stopala bedrima, ili probajte raditi pokrete vožnje bicikla. Pjevajte ili pričajte dok radite ove vježbe.

4. Za vrat, leđa i ruke

Stavite dekicu na pod i polegnite bebu na stomak preko dekice. Uzmite šarenu zvečku i zveckajte s njom. Jednom kad beba uoči zvečku, dižite i spuštajte zvečku. Bebine oči će pratiti zvečku i ovo će je ohrabriti da digne glavu i tako vježba vrat, leđa i mišiće ruku.

5. Neka miče ruke i noge

Ovo je također dobra vježba - polegnite bebu na leđa i dajte joj vremena da miče ruke i noge. Ovo je dobra vježba za cijelo tijelo, posebno udove.

6. Ražličiti položaji

Polegnite bebu na leđa, stomak i bok kada je budna. Ova vježba će efikasno ojačati bebine trbušne i leđne mišiće. Uvjerite se da izvodite ovu aktivnost kad je beba budna, jer nije sigurno ostaviti bebu da spava na stomaku.

7. Igra zvečkom

Dajite bebi glatki kolut ili zvečku u ruku. Ovako ćete razviti i potaknuti bebinu sposobnost hvatanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.