LOŠE NAVIKE

Zašto djeca grizu nokte

Kod emocionalno osjetljive djece se mogu naći zajedno emocionalni simptomi i grizenje noktiju

Može se pojačati u situacijama pritisaka, napetosti, straha. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.5.2019

Grickanje noktiju je jedna od najčešćih formi dječjih manipulacija tijelom. Najčešće se događa između osme i 11. godine, međutim nalazi se i u adolescenata, ali i u odraslih. Obično se grizu nokti, kao i kožica oko nokta.  

Pojačanje aktivnosti može uslijediti u situacijama pritisaka, napetosti, kod straha od kazne, kod rješavanja teških zadaća, odnosno u općenitim konfliktnim situacijama.

Između četvrte i 11. godine je najučestaliji početak grizenja noktiju. Ovo se objašnjava pojačanim prilagodbenim zahtjevima u to vrijeme. Naime, dijete se sve više odvaja od svoje primarne porodice, socijalizacija je u zamahu, postaje također važna afirmacija od strane vršnjaka, postaju važne identifikacije s drugim osobama koji nisu roditelji (npr. tete u vrtiću, učiteljice itd.).

Kod emocionalno osjetljive djece se mogu naći zajedno emocionalni simptomi i grizenje noktiju. Pojedini autori razdvajaju dvije vrste djece koje prakticiraju grizenje noktiju:

- 1. Impulsivna i hiperaktivna djeca, s kojom se povezuje i češće poremećeni milje (npr. porodični);

- 2. Povezanost s prekomjerno ustrašenim roditeljima, koji iz vlastitog straha dijete pretjerano remete u razvoju i aktivnostima.

- Povremeno se može ustvrditi da je grizenje noktiju izraz nadomjestnog zadovoljavanja za zabranjene ili nedozvoljene agresije, ili kao samokažnjavanje kod snažnih osjećaja krivnje ili straha.

- Dodatno se situacija može komplicirati. Djeca skrivaju svoje prste, izložena su pitanjima okoline, dožive razočarenje svojih roditelja i drugo.

- Terapija može biti na više razina. Povremeno mogu pomoći kemijska sredstva koji se nanose na nokte koja imaju neugodan miris. Ovo može potaknuti odbojne (averzivne) reakcije na naviku grizenja noktiju.

- Povremeno, također, pomaže nagrađivanje za negrizenje, odnosno kada je u njegu noktiju uključena cijela obitelj. Također je važno obratiti pažnju na moguće uzroke koji su doveli do grizenja noktiju.

- Ako je grizenje noktiju dodatni simptom psihičkog poremećaja, potrebno je liječiti osnovni psihički poremećaj (npr. emocionalni). U ovom slučaju će se onda primijeniti i psihoterapija uz savjetovanje roditelja. Općenito se čini da je prognoza grizenja noktiju povoljna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.