RODITELJSTVO

Princeza je stigla, budite njen vitez

Imati djevojčicu ukratko znači zavoljeti ružičastu boju, ponašati se (ponekad previše) zaštitnički, pitati se kako neko može juriti na motoru 280 kilometara na sat i otkad su mini-suknje postale tako kratke

Kćerke će iz očeva izvući ono najbolje. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.5.2019

Samo nekoliko minuta nakon sretnog događaja, rođenja kćerke, kroz glavu vam prolazi vaša djevojčica s tri, pa sa šest i deset godina. Vidjet ćete je i kako kreće u srednju školu, a neće vam promaknuti ni trenutak kada je predajete muškarcu njezinih snova.  

Budite sigurni u jedno, bez obzira na to kakva ste razmišljanja imali do tog trenutka, odsad postajete zakleti feminista koji će se do posljednjeg daha boriti za ženska prava. Pripadate li grupi pravih muškaraca koji su uvjereni da je ženi mjesto u kući, zbog takvog razmišljanja mogli biste propustiti trenutke kada je super biti „njen tata".

Imati djevojčicu ukratko znači zavoljeti ružičastu boju, ponašati se (ponekad previše) zaštitnički, pitati se kako neko može juriti na motoru 280 kilometara na sat i otkad su mini-suknje postale tako kratke. Baš sve poprima neku drugu dimenziju, a vratit će se u normalu tek kad kćerka odraste.

I, vjerujte, kad vam prijatelji kažu da su baš sve djevojčice tatine ljubimice, jer to ćete najbolje osjetiti na vlastitoj koži i prije nego ona prvi put kaže vašim ušima najslađu riječ - tata.

Poseban odnos

Majčina ljubav je bezuvjetna, mama će svemu progledati kroz prste, ali ona zna biti i stroga. Zato je tu tata, on će, uglavnom, pristati na sve što mama nije htjela, jer ne može odoljeti šarmu svoje djevojčice. Ma koliko vaša mjezimica bila slatka i neodoljiva, imajte na umu da je u odgoju najvažnija dosljednost, što jedan roditelj odluči, drugi mora poštovati.  

U suprotnom će dijete biti zbunjeno i iskoristit će situaciju. To što je dijete vaša ljubimica ne znači da ima pravo. Ako vam takve odluke teško padaju, sjetite se da je takvo stanje privremeno. Kad dijete shvati gdje je pogriješilo, svima će biti lakše.

Tatina mjezimica

Naravno da ljepota nije najvažnija, ali živimo u svijetu koji ostavlja takav dojam. Često smo skloni vjerovanju da je naše dijete najljepše, i to ne samo nama, nego svima. Bez obzira na to odgovara li opis vaše kćerke standardima današnje ljepote ili ne, važno je da ona zna da je vama lijepa. Ne pokušavajte je uvjeriti u to da svi misle da je najljepša, takvim ponašanjem možete postići samo loše stvari.

Komplimenti su uvijek dobrodošli, ali budite umjereni s rečenicom: „Kako si lijepa", dok dijete odlazi u školu. Pokušajte biti ponosni na dobre ocjene ili rezultate na slobodnim aktivnostima, a manje hvaliti njezin izgled. Na taj način pokazat ćete da cijenite sve njene potencijale.

Zajednička druženja

Zajednički odlasci u kino ili šetnju, vožnja biciklom ili odluka da zajedno prvi put stanete na led, spone su koje niko neće raskinuti. Vaš zadatak je da se oduševljavate njezinim oduševljenjem!

Slušajte svoju ljubimicu čak i ako vas to što govori uopće ne zanima, ali svaka djevojčica želi oca koji je sluša. Djevojčice ne zanima hoće li budućnost biti dobra ili loša, zanima ih samo hoće li tata biti tu kada je najpotrebniji! Vaš je posao uvjeriti ih da će sve biti u redu.

Mnogo emocija

Djevojčice unose puno emocija u stvari koje muškarcima izgledaju smiješno ili ih uopće ne doživljavaju. Ako ste navikli da vam velike princeze opraštaju to što nekad zanemarujete njihove brige i probleme, od malih nemojte to očekivati. Postoji i dobar razlog za to, budete li nježni s kćerkinim osjećajima dok je mala, to će vam se višestruko vratiti kad uđe u tinejdžerski period. Imat će povjerenja u vas, a to je ono što je važno!

Ona može sve

Barem jednom kroz glavu će vam proletjeti:"A zašto nije dječak?" Ne morate se uzbuđivati zbog te pomisli, iskoristite je. Naučite vašu djevojčicu svemu, i ona vam može dodavati alat dok popravljate automobil ili mijenjate ulje. Kroz druženje i učenje postat će svjesna stvari koje može napraviti sama, a koje će joj kasnije u životu itekako dobro doći. Dobar je osjećaj kad znate da možete sami, zar ne?

Poštujte njenu majku

Stručnjaci se slažu da odnos žene prema muškarcu ovisi o tome kakav je odnos ona imala s ocem i kako se otac ponašao prema drugim ženama. Djevojke prema kojima se odnosilo s nepoštivanjem ili koje su gledale kako se otac s nepoštivanjem odnosi prema majci, vjerovatno će takvo ponašanje tolerirati od budućih partnera.

Vaša djevojčica puno uči iz odnosa koji imate s njezinom majkom, a jedna od najboljih stvari koje otac može učiniti za svoju kćerku je poštivati njezinu majku!

VAŽNO

Kćerke će iz očeva izvući ono najbolje, niko ne zna tako dobro progledati kroz prste, previdjeti sve greške i tako lako pasti na vaš šarm. One će vas uvijek staviti na prvo mjesto i zato ih jednostavno ne smijete razočarati.

Nakon što se oslobodite patrijarhalnog razmišljanja, vrijeme je za uživanje. Priznat ćete da je neizmjerna sreća biti tata djevojčice, zato je umjereno razmazite, uživajte u njezinoj ljubavi i budite joj na raspolaganju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.