PRAVILA PREHRANE

Nove namirnice najbolje je uvoditi ujutro

Ne počinjite s hranjenjem kada je beba nervozna i sita

Prva bebina čvrsta hrana mogu biti kašice od riže, povrća i voća. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.5.2019

U prvih nekoliko mjeseci od početka uvođenja čvrste hrane, stvarna količina hrane nije toliko bitna sve dok se nastavlja s dojenjem ili hranjenjem na flašicu. U početku je to više stjecanje iskustva i upoznavanje različitih ukusa nego pravi unos materija u organizam.  

Potrebno je mnogo strpljenja u ovom periodu navikavanja. Ne počinjite s hranjenjem kada je beba nervozna i sita. Najbolje je u početku novu hranu davati bebi kada je gladna, lijepo raspoložena i nasmijana.

Prve kašice

Prva bebina čvrsta hrana mogu biti kašice od riže, povrća i voća. Preporučuje se uvođenje povrća prije voća, dok je bebino nepce spremno za nove ukuse, a tek nakon prihvatanja povrća, početi sa voćem koje je slatko i bebe ga, uglavnom, prihvataju bez većih problema.

Za pripremu hrane za bebu treba izbjegavati so i šećer. Novu namirnicu najbolje je uvoditi ujutro da bi se do večeri uočila moguća alergijska reakcija.

Povrće

Povrće ima visoku hranjivu vrijednost, mnogo vitamina, proteina, bjelančevina, vlakana, oligoelemanata. Ono se obično bebama daje u prerađenom, kuhanom stanju. Sirova se daje, uglavnom, samo mrkva. Kada se beba navikne na pojedinačne ukuse povrća možete kombinirati (krompir i mrkva, riža i krompir).

Voće

Prvo bebama treba ponuditi voće s našeg podneblja; jabuku, krušku, kajsiju, šljivu, ali i bananu. Citrusno voće nije preporučljivo u prvoj godini života zbog alergijskih reakcija. Voće možete davati u sirovom, kuhanom ili pečenom obliku.

Sokovi

Prve sokove od voća možete ponuditi bebi u petom mjesecu. U početku djetetu dajite kašičicu soka razblaženog prokuhanom vodom, a zatim postepeno povećavajte količinu. Možete kombinirati različite vrste voća (jabuka i mrkva, jabuka i kajsija). Sa sokovima ne treba pretjerivati i dovoljno je dati dva puta dnevno, između obroka po šest kašičica soka.

Žitarice

Cerealije su izvor energije, ali i drugih sastojaka kao što su željezo, vitamini, kalcij. U grupu žitarica spadaju riža, pšenica, kukuruz, ječam, raž i ovas. Količinu prilagođavajte uzrastu djetete: Koliko beba ima mjeseci, toliko kašičica žitarica može pojesti. Pšenica, raž i ječam sadrže gluten koji kod beba može izazvati bolest celijakiju, pa ih ne treba davati dok dijete ne navrši godinu.

Meso

Meso je jedan od bitnijih izvora bjelančevina, masti, željeza, vitamina B i mineralnih soli. Ono se u ishranu beba uvodi oko sedmog, osmog mjeseca, zajedno s povrćem ili odmah po uvođenju povrća. U početku birajte mlado pileće, teleće ili janjeće meso.

Jaja

Jaja sadrže vitamine, mineralne soli, masti, ugljikohidrate, a najviše bjelančevina. Žumance nije za bebe mlađe od osmog mjeseca, a bjelance, koje mnogo češće izaziva alergijske reakcije (koprivnjača, povraćanje, proljev) daje se tek pred kraj prve godine.

Raspored obroka

U petom, šestom mjesecu kada se obično počinje s dohranom, beba bi trebala imati pet obroka, od toga tri glavna i dvije užine. Za svaki obrok dobija majčino mlijeko ili adaptiranu formulu, ako majka nema dovoljno mlijeka.

Za doručak i večeru beba treba jesti samo mlijeko. Za užinu, uz podoj dodajte svježi sok ili voćnu kašicu, a za ručak čorbu od povrća ili mliječnu kašicu s rižom.

Količine su za početak minimalne i to od jedne do šest kašičica. U šestom, sedmom mjesecu količinu hrane povećavajte.

A sad, sokovi, kaša, pire

- Sok od jabuke

Dobro opranu jabuku izrendajte i procijedite.

- Sok od mrkve

Jednu zrelu mrkvu dobro operite, izrendajte i ostavite da odstoji do jedan sat, a zatim procijedite.

- Kaša od riže

Tri kašičice riže sameljite i istucite. Razmutite ga u malo vode i smjesi dodajte 100 mililitara vode i kuhajte na tihoj vatri 30 minuta. Dodajte 150 mililitara mijleka i kuhajte još malo uz stalno miješanje.

- Pire od krompira

Jedan krompir srednje veličine skuhajte dok ne omekša, prognječite ga, dodajte mu 100 mililitara mlijeka i promiješajte.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.