RAZVOJ

Kad bebi rastu zubići, nikome nije lako

Šta učiniti u takvoj situaciji? Nažalost, nikakvog genijalnog lijeka tu nema

Bebi dajte igračke zgodne za grickanje i glodanje. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.5.2019

Kada bebi počnu da rastu zubi, nikome nije lako - ni bebi, koju gotovo konstantno boli, a nikada joj nije sasvim prijatno, ni roditeljima, koji često po cijelu noć moraju nosati i umirivati uplakanu bebu.  

A problemi mogu postati i veći ako se ne obrati dovoljno pažnje. Naime, da bi olakšala sebi bol, beba će često sve što joj se nađe nadohvat ruke stavljati u usta i glodati.

I tako, ne samo da je boli onoliko koliko u takvoj situaciji mora da boli, ne samo da će i beba i roditelji ujutro često biti neispavani i nervozni, već može doći i do infekcije desni, što će samo donijeti nove bolove i nove neprijatnosti.

Šta učiniti u takvoj situaciji? Nažalost, nikakvog genijalnog lijeka tu nema. Mame i tate mogu se samo naoružati strpljenjem i razumijevanjem za svoje dijete, koje boli, i bebu okružiti dezinficiranim igračkama zgodnim za grickanje i glodanje - bolje je više igračaka, kako bi se beba mogla makar malo zabaviti različitim šarenim zanimacijama.

Da ne bude zabune, te igračke uopšte ne moraju biti sasvim nove, niti specijalno dizajnirane za grickanje (mogu i one, naravno, ali nisu neophodne - gumene životinje zaobljenih ivica su dovoljno dobre).

I one stare sasvim lijepo mogu poslužiti, samo ako su propisno oprane, od pogodnih materijala, ako nisu oštre ni previše tvrde kako se bebine nježne i bolne desni ne bi povrijedile.

Uz dovoljnu kolekciju "zanimacija za bebu", sve što roditeljima preostaje jeste da budu strpljivi, da tješe i maze bebu, kako bi je umirili i da čekaju - ova faza jeste teška, ali na kraju i ona prođe, i beba je ponovo vesela i nasmijana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.