RAZVOJ

Kada je vrijeme za brojeve i slova

Dijete će vremenom, uz vašu pomoć, pravilno držati olovku u pokušaju da vam napiše neku poruku, čestitku za rođendan, izraz ljubavi...

Naučite dijete da pravilno drži olovku. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.5.2019

Ovladavanje vještinom pisanja za dijete je važan korak u životu. Zato ne treba čekati da dijete pođe u školu, prvi put uzme olovku u ruku i za mjesec dana nauči pisati. 

Početi treda od treće godine, kroz igru treba dijete naučiti najprije kako držati olovku u ruci. Glavnu ulogu u tome ima fina motorika, čiji razvoj treba poticati tokom čitavog djetinjstva, odnosno prije nego što dijete pokaže interesovanje za olovku.

Motoričke vještine

Za uspješan rast i razvoj svakog djeteta od velike važnosti je razvijanje njihovih motoričkih vještina. Na potpuno prirodan način, djeca se vole kretati i istraživati sve što ih okružuje.

Veliku ulogu u tome ima igra kroz koju dijete razvija svoje vještine.

Treba razlikovati krupnu i finu motoriku. Krupna motorika je sposobnost produciranja pokreta ruku, nogu ili tijela s određenom kontrolom. Igre na otvorenom, igre loptom, skakanje, plesanje, plivanje ili trčanje su aktivnosti koje potiču razvoj krupne motorike kod djece.

One, također, potiču razvoj koordinacije, ravnoteže i istovremeno pomažu djetetu da razvije dobru percepciju svog tijela u prostoru.

Fina motorika je sposobnost izvođenja preciznih sitnih pokreta rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Fina motorika razvija se s uzrastom - od početnih nespretnih pokušaja djeteta da samostalno koristi kašiku; pokreti ruke, odnosno šake vremenom postaju precizniji, sve do momenta kada dijete može uzeti olovku i kontrolirati je, tako da uspijeva napisati slova između dvije linije.

Vremenom, pokreti djetetove ruke bit će sve sigurniji. Uz vašu pomoć, pravilno će držati olovku u pokušaju da vam napiše neku poruku, čestitku za rođendan, izraz ljubavi...

Vrste igara

Počevši od druge godine s djecom treba provoditi aktivnosti koje potiču razvoj fine motorike. Evo nekih od njih:

- Tijesto za modeliranje ili plastelin;

- Nizanje perlica ili dugmića;

- Provlačenje pertli kroz otvore, zakopčavanje-otkopčavanje dugmadi,

sakupljanje sitnih predmeta ili iscjepkanih papira;

- Crtanje, bojenje, sjeckanje, lijepljenje;

- Odijevanje malih lutkica.

Ovakve aktivnosti trebale bi biti dio svakodnevne igre malog djeteta, jer jačaju mišiće šake, spretnost, razvijaju koordinaciju oko-ruka, razvijaju opažanja i koncentraciju, što je preduslov savladavanju vještine pisanja.

Od žice i kanafe

Dajte djetetu tanju žicu da je savije i napravi nakit, da vezuje čvorove od kanafe različite debljine, da reže makazama, lijepi, pravi figurice od papira i plastelina.

Crta, crta, crtica

Da bi dijete naučilo pravilno držati olovku i steklo sigurnost u povlačenju linija, treba mu omogućiti rad pomoću linijara i šablona različitih oblika. Neka povlači linije različitih dužina, boja, oblika... Neka napravi crtež spajanjem zadatih tačaka.

Dopunjavanje crteža

Ovladavanje horizontalnim i vertikalnim ravnim linijama moguće je poticati kroz različite crteže koje dijete treba dopuniti. Uz zahtjev da "bude uredno", da ne prelazi zadatu liniju, dijete će dopuniti crtež kiše, drveta, pruge...

Za uspješno usvajanje slova, važno je raditi na razvoju prostorne orijentacije djeteta. Za što bolji razvoj orijentacije tražite od djeteta da se precizno izražava kada opisuje mjesto predmeta u prostoru.

Kosa, tanka, uspravna, debela

Na kraju, uvedite elemente slova. Riječ je o vježbama pomoću kojih će se dječiji slobodni pokreti po papiru uvesti u prostor linija. Upoznajte dijete s elementima štampanih i pisanih slova, neka ih ispiše po uzoru na one koje ste mu zadali, trudeći se da bude što preciznije (oblik, veličina i razmak elemenata).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.