DOBRE NAVIKE I VJEŠTINE

Djeca vole točkove

Sva djeca vole kotrljanje, pa je lako prvo ih smjestiti na tricikl i pustiti da se vozikaju po stanu i u dvorištu

Bicikl će najčešće isprva imati pomoćne točkove. Ilustracija

"Bebe i mame"

16.5.2019

Sve je više osoba koje imaju problema zbog nedostatka fizičke aktivnosti, i djece i odraslih. Dobre navike se najlakše stječu još u djetinjstvu, kada se djeca usmjeravaju na ovakvo ili onakvo ponašanje, a jedan od načina da ih naviknete na fizičku aktivnost jeste i vožnja bicikla.  

Tricikl, bicikl, roler

Razumije se, neće sasvim malo dijete odmah početi da vozi bicikl. Međutim, sva djeca vole točkove i kotrljanje, pa je lako prvo ih smjestiti na tricikl i pustiti da se vozikaju po stanu i u dvorištu (može i po trotoaru, pod nadzorom roditelja), a kasnije ih pustiti da pređu na trotinet, pa na bicikl...

Što se bicikla tiče, on će najčešće isprva imati pomoćne točkove, dok se dijete ne navikne, a potom se, kad uz pomoć roditelja nauči održavati ravnotežu, pomoćni točkovi mogu skinuti.

Djeca mogu učiti da voze i rolšue i rolere - i to im je podjednako zabavno, i radoznala su u vezi s tim.

Bezazleni padovi

Nije rijedak strah roditelja da bi se dijete moglo povrijediti u takvim aktivnostima, pa se nekad dešava da podstiču svoju djecu da čak i ne potrče - jer, eto, dijete bi moglo pasti.

Međutim, većina tih padova je bezazlena, najčešći rezultat je da se odere malo kože, a ako se roditelji ne uspaniče, ni dijete se neće bojati padova, već će stjecati sve veće samopouzdanje i sve bolju kontrolu nad svojim tijelom - plus se i navikavati da je fizička aktivnost, naročito ona na otvorenom, nešto veoma zabavno i prijatno.

A bicikl i slične sprave moguće je voziti čak i sam - naravno da je zabavnije u društvu, ali čak i ako svi drugari vašeg djeteta po cijeli dan sjede pred televizorom ili pred kompjuterom, njemu neće biti dosadno da se samo vozika.

Vremenom dijete stječe sve veću vještinu, pa je i vjerovatnoća da će se povrijediti, makar otišlo i na cjelodnevni izlet biciklom (kada bude dovoljno staro za to, naravno), sve manja.

Rezultat? Zdravo dijete koje provodi dovoljno vremena baveći se fizičkim aktivnostima, za razliku od onih koji su cijeli dan u zatvorenim prostorijama, pred televizorom ili kompjuterom, i stoga oslabljenog imuniteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.