BRIGA O ZDRAVLJU

Tajne malih pluća

Pluća se posljednja razviju od svih velikih organa i počinju funkcionirati tek nakon rođenja

Roditelji bebu trebaju zaštititi od infekcija. Ilustracija

"Bebe i mame"

23.5.2019

Važno je da svaki roditelj učini sve kako bi pomogao svom djetetu da razvije zdrava pluća. O tome treba brinuti već u periodu trudnoće, a naročito tokom prvih 18 mjeseci života. 

Bebina pluća počinju se formirati u prvim sedmicama trudnoće. Do sredine trudnoće razvija se komplicirani splet vazdušnih puteva koji će rasti sve dok pluća ne budu mogla samostalno funkcionirati kada beba dođe na svijet. Pluća se posljednja razviju od svih velikih organa i počinju funkcionirati tek nakon rođenja.

Prilikom porođaja, dok se beba kreće niz porođajni kanal, amnionska tečnost istiskuje se iz plućnih puteva. U trenutku kada izađe iz kanala, beba udahne i prvi put svoja pluća napuni vazduhom. Glasan plač na rođenju znak je da je beba vitalna.

Da bi smanjile rizik oštećenja bebinih pluća na najmanju mjeru, neophodno je da se majke pridržavaju nekoliko važnih preporuka.

1. Roditelji bebu trebaju zaštititi od infekcija. Iako je teško bebu držati dalje od osoba koje kašlju ili su prehlađene, posebno ukoliko imate stariju djecu, treba pokušati, naročito ako je beba prijevremeno rođena.

2. Izbjegavajte dolaske mnogo ljudi, naročito u vrijeme infekcija.

3. Perite ruke prije nego što uzmete bebu i vodite računa da to rade i drugi.

4. Treba oprati igračke prije nego što ih stavite blizu bebe, naročito ako su ih koristila druga djeca, jer virusi na igračkama mogu preživjeti i nekoliko sati.

5. Redovno provjetravajte prostoriju u kojoj beba boravi.

Pušenje škodi bebi

Najvažnija stvar koju roditelji mogu učiniti kako bi zaštitili svoju bebu jeste da ne puše, jer duhanski dim može prouzrokovati ozbiljne probleme u razvoju bebinih pluća.

Pušenje tokom trudnoće može uzrokovati uske plućne kanale kod bebe, a u isto vrijeme izlaže je riziku od virusnih oboljenja, prijevremenog rođenja i niske porođajne težine. Nakon što se beba rodi za njen pravilan rast i razvoj potrebna je zdrava sredina, što znači da i tate trebaju prestati pušiti. Kod beba koje pasivno udišu duhanski dim postoji veći rizik da obole od virusnih infekcija i astme.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.