RAZVOJ

Kako kretanje utječe na mozak i učenje

Kretanje može pomoći i u savladavanju problema sa koncentracijom

Kretanjem se podstiče moždana aktivnost. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.5.2019

Što više osjetila neka osoba koristi da bi stekla informacije, to jednostavnije ona može zapamtiti te svoje spoznaje. Ako dijete isključivo čita ili sluša, kasnije će to moći interpretirati od onoga ko to aktivno radi. 


Tako će osoba koja samo čita kulinarske recepte mnogo teže nešto od njih zapamtiti od onoga ko to jelo barem jednom skuha.

Kad je o kretanju riječ, aktivna djeca uče bolje jer više koriste obje polovine mozga. Kretanje može čak pomoći i u savladavanju problema sa koncentracijom.

Novorođenče već prilikom dolaska na svijet posjeduje više od 100 milijardi nervnih ćelija u mozgu. Ali jedna nervna ćelija sposobna je za funkcioniranje tek kad je povezana sa barem još jednom. Samo tako je moguće dalje provesti informaciju.

Te veze, stručni im je naziv sinapse, nastaju tek kad je mozak izložen vanjskim podražajima. Tako je mozak u tijesnoj interakciji s tijelom i čulima. Aktivnost pritom ima izuzetnu ulogu: Kretanjem se nervne ćelije podstiču na stvaranje veza - tako počinje proces učenja. Uz to, zahvaljujući kretanju mozak dobija više krvi, tako da se i na taj način podstiče njegova aktivnost.

Povrh toga, tokom kretanja razgrađuju se hormoni stresa. Kad se dijete mnogo kreće, aktiviraju se motorički centri u mozgu, a oni su tijesno povezsani sa preradom infoarmacija i učenjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.