RAZVOJ

Kad napravi osam koraka - dijete je prohodalo

Prve korake dijete pravi između 12. i 16. mjeseca, ali je uredu i ako beba prohoda sa deset ili tek s 20 mjeseci

Prve korake dijete pravi uz pridržavanje. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.6.2019

Pored potrebe za hranom, njegom i ljubavlju, svaka beba ima i potrebu za kretanjem. U ranom uzrastu mogućnosti pokreta su ograničene, a roditelj bebi pomaže pričom, dodirom, ohrabrivanjem. 

Dijete će samo proći sve faze razvoja određenim redosljedom. Prvi pokreti su okretanje s leđa na stomak, pa obrnuto. Sljedeće je položaj četveronoške, puzanje, pa tek onda zauzimanje sjedjećeg položaja. Iza toga slijedi uspravljanje u stojeći položaj.

 Prvi koraci

Prve korake dijete pravi između 12. i 16. mjeseca, ali je uredu i ako beba prohoda sa deset ili tek s 20 mjeseci. Svako dijete ima svoje periode sazrijevanja pa nikako nemojte porediti svoje dijete s djecom iz okruženja.

Psihomotorni razvoj djeteta nije podređen nekom univerzalnom obrascu, već je značajno individualno određen.

Rano postavljanje bebe u uspravan položaj može biti štetno, jer bebina stopala nisu još razvijena, tek se formiraju, pa se forsiranim hodom mogu iskriviti i deformirati, a to, opet, može dovesti do deformacije kičme.

Stavljanjem djeteta na pod ili u ogradicu, omogućit ćete mu kretanje upravo onako kako njemu odgovara i za koje je spremno i zrelo.

Korištenje dupka ili hodalice pedijatri ne preporučuju, jer je dijete tada lišeno iskustva ustajanja iz čučećeg položaja i održavanja ravnoteže. Pomagala sprečavaju razvoj prirodnog nagona za kretanjem.

 Stabilan oslonac

Prve korake dijete pravi uz pridržavanje, noga do noge, zatim noga ispred noge. Postepeno se smanjuje površina oslonca, gegajući hod polako nestaje, dijete postaje sigurnije, a hof automatiziran i sve više liči na hod odraslog čovjeka.

Kada je dijete napravilo osam koraka bez pridržavanja, znači da je prohodalo. Ovo može potrajati i nekoliko mjeseci, ali je važno da ne forsirate dijete.

Roditelji ne trebaju brinuti ako se dijete ne uklapa u uzrasne okvire, važno je da ono prolazi sve faze razvoja.

Prve cipelice kupite kada dijete počne praviti prve samostalne korake. Cipele trebaju biti pravilno odabrane, da bi mogle podupirati skočni zglob i time obezbijediti pravilan hod.

VAŽNO

Da bi hod bio uravnotežen i koordiniranih pokreta mora se razviti spontano, bez prisilnih radnji, u skladu sa sazrijevanjem svakog djeteta pojedinačno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.