RODITELJSTVO

Budite djetetu stijena, i u lijepim i u teškim trenucima

Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli biti dobar orijentir u odgoju djece

Djeci stalno pokazujte da ih volite. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.6.2019

Mnoge roditelje brine hoće li znati odgovoriti na djetetove potrebe, hoće li ga razmaziti ili ga nesvjesno odgojiti tako da manipulira njima. Pravu mjeru je teško naći, no roditelji moraju naučiti kada reći da, a kada ne.  

Isto tako, sa svojom djecom se trebaju igrati, veseliti i biti otkačeni, a ne jednostavno ubaciti crtić i odgoj prepustiti televiziji. Roditeljstvo je, ipak, najzahtjevnija, najkreativnija i najdraža životna uloga.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli biti dobar orijentir u odgoju djece:

- Ispunite im želju

Ma koliko da ste zaposleni, rezervirajte sedmično barem jedan ili dva sata i posvetite se svom djetetu i njegovim željama ne dopuštajući da vam nešto drugo tada odvlači pažnju. Igrajte se s njim čak i ako sat vremena želi graditi veliki dvorac od kockica da bi ga odmah zatim srušilo.

- Unaprijed mislite na sigurnost djeteta

Ukoliko vaše dijete ima devet mjeseci, morate predvidjeti da će ubrzo početi hodati i obložite oštre rubove, pokrijte utičnice, a stvari koje bi dijete moglo povući ne držite nadohvat ruke.

- Svaki dan djetetu recite da ga volite

Iako se roditeljima čini da ljubav pokazuju kroz djela, djeca vole čuti da su voljena.

- Ne žurite s kaznama

Loš dan ili nečije grube riječi mogu utjecati na to da se vaše dijete ponaša zločesto. Nemojte odmah posezati za kaznom. Saslušajte ga, zagrlite i recite da će sve biti u redu.

- Zanemarite sitne nedostatke

Jednom sedmično ignorirajte sitne mane svoga djeteta i progledajte mu kroz prste. Nemojte ga odmah kritizirati ako je ostavilo neuredan stol ili je zaboravilo pospremiti krevet.

- Budite njegova omiljena igračka

Umjesto da mu stalno pod nos gurate razne igračke i crtane filmove, pokušajte osmisliti zajedničku igru i zabaviti svoju princezu ili princa.

- Radite fotoalbume

Dva sata u mjesecu rezervirajte za organiziranje i slaganje porodičnih albuma. Provodit ćete korisno vrijeme s djecom, a i prisjetiti se lijepih zajedničkih trenutaka.

- Zovite ga nadimcima

Zovite svoju djecu specijalnim slatkim nadimcima, koji pokazuju koliko ste povezani. Puno simpatičnih nadimaka pokazuju koliko je dijete voljeno i koliko emocija budi u vama.

- Načine odgoja uskladite s partnerom

Ako se ne slažete s partnerom na koji način odgajati dijete i kako reagirati kada je neposlušno, prije nego što djelujete, sjednite i dogovorite se.

- Važni su porodični rituali

Barem jednom sedmično s vašim djetetom radite nešto što vas veseli. Možete čitati naglas knjigu, otići na kratki izlet, spremiti obilni subotnji doručak ili otići na sladoled. Ovo su uspomene koje će vaše dijete zauvijek čuvati.

- Nikada djeci ne dajte da vas udare

Možda vam se čini smiješno ili simpatično kada vas mali ljutiti klinac krene udariti, no imajte na umu da se takvo ponašanje ne može tolerirati. Sasijecite to u korijenu i jasno mu recite da vas nikada ne smije udariti.

- Priznajte djetetu da ste pogriješili

Jedna od važnih stvari je znati priznati pogrešku svom djetetu. Nemojte se ustručavati reći: "Oprosti, pogriješio sam." Ukoliko priznate krivnju, dajete i svom djetetu do znanja da ne mora biti savršeno i da i ono ima pravo ponekad pogriješiti.

- Nikada nemojte uvjetovati roditeljsku ljubav

Dijete se voli ne zbog uspjeha, zbog toga što svira klavir ili je uspješan sportaš, već zbog jednostavne činjenice jer je to vaše dijete. Recite mu da ga volite bez obzira na ocjene i druge uspjehe i neuspjehe. Morate biti njihova stijena u lijepim, ali i teškim trenucima.

- Nemojte biti previše zaštitnički nastrojeni

Ne biste trebali nastojati zaštititi svoje dijete od svih mogućih razočarenja i padova u životu. Djeca se moraju učiti nositi s poteškoćama kako bi se znali nositi sa životnim izazovima.

- Neka istina bude vaš prioritet

Ne lažite svom djetetu, a ni pred njim. Recimo, nemojte na telefon reći dosadnom prijatelju da vaš suprug nije kod kuće, kada on leži pored vas na kauču

- Budite šašavi

Plešite, glupirajte se, smijte se sa svojom djecom.

- Pohvalite partnera i uključite ga u odgoj djeteta

Nemojte zaboraviti koliku ulogu u odgoju ima vaš partner.

- Zajedničke večere

Uključite djecu u postavljanje stola ili pripremanje večere. Ukoliko sami izaberu posuđe i salvete vrlo vjerojatno će i sami jesti.

- Kontrolirajte sebe

Vi ste najveći moralni uzor svojoj djeci. Vas gledaju i od vas uče. Svaku večer se otvoreno pitajte što je vaše dijete od vas naučilo toga dana.

- Budite na strani svog djeteta

Ukoliko vam se požali da ga je neko kritizirao ili vrijeđao nemojte odmah pretpostaviti da je ono krivo ili da je izazivalo sukob.

- Ponekad prekršite pravila

Pojedite s djetetom sladoled prije spavanja ili cijeli kišni vikend provedite u pidžami.

Važno!

Dijete je znatiželjno, pa vam zato postavlja mnoga pitanja. Ne ignorirajte ih!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.