RIJEČ STRUČNJAKA Zdravlje djeteta

Ekcem kod beba - zašto nastaje i kako se liječi

Za razliku od atopijskog dermatitisa koji se javlja tek nakon trećeg mjeseca života, ekcem bebe može se javiti odmah nakon rođenja i u svim kasnijim periodima

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić
06.06.2019 09:57

Foto: Ilustracija

Ekcem u periodu bebinog uzrasta danas je mnogo češće oboljenje u odnosu na period od prije dvadeset godina, a razlozi porasta su mnogobrojni. No, prije svega, ovu vrstu ekcema ne treba poistovjećivati s atopijskim dermatitisom, u čemu, nažalost, griješe mnogi pedijatri i dermatolozi.  

Opravdanje se, doduše, može naći u nekim sličnostima promjena na koži koje ekcem beba ima s atopijskim dermatitisom. Međutim, vrijeme nastanka i alergeni koji izazivaju bebin ekcem drukčiji su u odnosu na atopijski dermatitis.

Šta izaziva ekcem i zašto je u porastu

Tvari koje izazivaju ovaj ekcem, alergeni, nalaze se u vanjskom svijetu koji okružuje bebu. To mogu biti najrazličitiji predmeti: odjeća, deterdženti, sapuni, omekšivači rublja, obojena garderoba, obojena posteljina i hrana sa kojom bebina koža dolazi u dodir.

Navest ću samo neke od najčešćih ačina kako bebina koža postaje osjetljiva i reagira ekcemom. Izazivač može biti držač za cuclu koji dolazi u kontakt sa kožom obraza, zatim, niklovana kašičica, neka hrana koja kapa iz usta i dolazi u kontakt s okolnom kožom, šamponi za pranje, kreme za njegu bebine kože, ostaci deterdženta u odjeći i u posteljini bebe.

Ako je beba sklona ekcemu, najbolje je da njena odjeća bude bijela. Igračke, naročito obojene, a zapravo se može reći da su sve obojene i da tom bojom jako privlače roditelje da ih kupe, veoma su jaki alergeni.

Kako sve predmete bebe prvo stavljaju u usta, njihova pljuvačka rastvara boje i druge hemijske sastojke od kojih su igračke napravljene te zato dolazi do pojave ekcema u okolini usta.

Naročito želim skrenuti pažnju na deterdžent i omekšivače rublja u uslovima mašinskog pranja. Naime, nakon mašinskog ispiranja u rublju još uvijek ostaju hemijske supstance iz deterdženta koje alergiziraju kožu beba sklonih ekcemu.

Zato bebino rublje treba najmanje dva puta isprati u mašini ili naknadno još jednom ručno isprati ako beba ima ekcem. Ne treba upotrebljavati sredstva za omekšavanje bebinog rublja.

  • Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić
    Prof. dr. Naima Mutevelić Arslanagić Foto: Arhiv

Drugi problem koji gotovo da ne želim spominjati su sokovi koji sadrže aditive i vještačke boje, jer pretpostavljam da nijedna majka ne daje takvu vrstu sokova svojoj bebi. Ako pak daje, onda treba znati da boje dodate sokovima izazivaju ekcem.

Kada se javlja i kako izgleda ekcem bebe

Za razliku od atopijskog dermatitisa koji se javlja tek nakon trećeg mjeseca života, ekcem bebe može se javiti odmah nakon rođenja i u svim kasnijim periodima.

Atopijski dermatitis je najčešće od samog početka raširen po čitavoj koži, dok ekcem bebe počinje na onom dijelu tijela koji je najviše u kontaktu s alergenom.

Tako, ako je alergen hrana, boje i konzervansi u hrani i sokovima, zatim boje ili drugi sastojci igračke koju beba stavlja u usta, prve promjene koje se javljaju kod ekcema lokalizirane su baš u okolini usta.

Koža bebe postaje crvena, gruba, suha, puca i svrbi. Mogu se pojaviti i mjehurići veličine vrha igle ispunjeni bistrom tečnošću.

Ako je alergen deterdžent, omekšivač ili boja iz rublja, prve promjene će se pojaviti na dijelovima tijela koji se pojačano znoje - to su pregibi u pazušnim jamama i u preponama - ali i na bilo kojem drugom dijelu tijela bebe. Promjene imaju iste karakteristike kao već opisane promjene u okolini usta.

Ako su alergeni deterdženti, omekšivači i boje iz posteljine, promjene na koži bebe tokom vremena se prošire na veće površine i mogu zahvatiti svu kožu. U takvim slučajevima, ako ljekar ne obrati dovoljno pažnje na sve nabrojane faktore koji dovode do ekcema, često zamijeni ekcem bebe za atopijski dermatitis.

Zato majka treba imati na umu sljedeće činjenice na koje će skrenuti pažnju ljekaru:

- U kojem mjesecu života su se javile promjene na koži;

- Na kojem dijelu tijela su se javile prve promjene;

- Da li su promjene u vezi sa uvođenjem novog načina ishrane i upotrebe kašičice prilikom hranjenja;

- Da li su promjene na koži u vezi s upotrebom deterdženta i omekšivača rublja;

- Da li su promjene nastale nakon kupovine nove igračke ili odijevanja nove odjeće.

Veoma je važno razlikovati ekcem bebe od atopijskog dermatitisa. Terapija je sasvim drukčija. U svim slučajevima dovoljno je da bebina koža više ne dolazi u kontakt sa supstancama koje izazivaju ekcem, pa će se promjene na koži veoma brzo povući, za razliku od atopijskog dermatitisa kod koga se u tom dobnom uzrastu primjenjuje mnogo kompleksniji način terapije koji zahtijeva i određene promjene u načinu ishrane.

Komentari

NA VRH