KAKO IZABRATI Uz igru se i uči

Vodič za kupovinu igračaka

Uvijek kupujte kvalitetne igračke kojima će se dijete zabavljati, ali koje će mu, također, pomoći da nešto nauči

Piše: "Bebe i mame"

Bebi dajte igračku koja će zadovoljiti njenu znatiželju

Foto: Ilustracija


Izbor igračaka za djecu do tri godine je ogroman. Dajemo vam nekoliko preporuka koje bi vam trebale pomoći da odaberete one koje su najbolje i najprikladnije za vaše dijete.  

Od rođenja do šest mjeseci

U tom uzrastu dijete ne treba previše stimulirati igračkama, jer ga one brzo umaraju. Dok leži u krevetiću, dovoljno mu je dati neku mekanu, plišanu igračku te još jednu gumenu ili zvečku.

- Napomena: Ako kupujete glodalicu, poželjno je da je u nekoj jarkoj boji, da se lako pere, lako drži u ruci i žvaće.

Od šest mjeseci do godine

Beba neprestano hvata stvari, baca ih, trpa u usta... Potrebno joj je nešto što će zadovoljiti njenu ogromnu znatiželju. To je vrijeme za igračke kojima će se beba igrati dok vam sjedi u krilu, dok je u ogradici ili sjedi na podu. Najbolje je odabrati igračke jarkih boja, koje se mogu kretati, proizvoditi neki zvuk i kojima se lako rukuje. To je, također, vrijeme kada dijete treba imati i plišane igračke, knjižice od plastike ili kartona i igračke kojima će se igrati dok se kupa.

- Napomena: Nabavite kutiju za igračke i kupujte kvalitetne igračke pošto će ih dijete dugo koristiti.

Između prve i duge godine

Sasvim malo dijete sada je dječak ili djevojčica i ima neodoljivu potrebu da istražuje i eksperimentira. Pošto hoda i pošto su se njegove ručice izvještile, pred njime je čitav niz novih aktivnosti. Obradovat će se igračkama koje se vuku ili guraju, ali i kockama, uživat će u crtanju i bojenju (debele voštane bojice su u tom uzrastu mnogo bolje rješenje od drvenih ili vodenih). Ako odaberete muzičke igračke, provjerite dok ste još u prodavnici da li dobro funkcioniraju.

- Napomena: Kupite telefon ili veliki kamion i nećete pogriješiti. Ne štedite na kvalitetu.

Od druge do treće godine

Dijete polako zaranja u svijet mašte koji je neograničen! To je vrijeme kada se satima može igrati garažom, farmom, kolekcijom automobila... Tada vrijedi kupiti kvalitetnu lutku, koja treba biti jednostavna i izdržljiva. Ne zaboravite ni slagalice, jednostavne društvene igre, materijal za umjetničko izražavanje (kolaž-papir, bojice...).

- Napomena: Ovo je uzrast kada dijete uživa u slušanju priča. Dakle, u njegovoj sobi obavezno treba biti mjesta i za neku slikovnicu i knjigu.

VAŽNO

Pristup sasvim male djece igračkama je instinktivan, čulan, originalan i efikasan, ali nije uvijek u skladu s uputstvom za upotrebu. To ne znači da ga trebate sputavatu - ono će samo otkriti kako se sve može igrati s nekom igarčkom. Tako će razvijati istraživački duh, koji je tako dragocjen za budućnost.

Više o temi

ODGOJ I NAVIKE
Urednost se uči na primjeru
NA VRH

Komentari