ZDRAVLJE

Dijete je blijedo i umorno - ima li anemiju

Nedostatak željeza u periodu rasta i razvoja djeteta može negativno utjecati na mentalni razvoj

Neka dijete željezo unosi putem hrane. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.6.2019

Ukoliko je vaše dijete blijedo, malaksalo, brzo se zamara i ima povećanu sklonost ka infekcijama, postoji mogućnost da pati od nedostatka željeza, koje ga može odvesti u anemiju.  

Nedostatak željeza u periodu rasta i razvoja djeteta može negativno utjecati na mentalni razvoj. Zato su smanjena koncentracije i pamćenje neki od pokazatelja mogućeg deficita željeza u organizmu.

Nedostatak željeza prate i umor, glavobolja i bljedilo, a javlja se i kao rezultat određenih hroničnih oboljenja. Pored toga, deficit željeza u organizmu može dovesti do povećane apsorpcije teških metala za koje je poznato da su veoma toksični.

Liječenje

Nedovoljna količina željeza u organizmu svakako je veliki problem, ali nadoknada željeza mora biti adekvatna uz preparat koji obezbjeđuje pravilno doziranje. Naime, i prevelika količina željeza može izazvati neželjene efekte u čovjekovom organizmu.

Upravo zbog toga, preporučuje se uzimanje manjih količina željeza tokom dužeg perioda. Treba imati na umu da doze iznad 45 miligrama željeza dnevno mogu biti toksične.

 Željezo u hrani

Jedan od najčešćih uzroka nedostatka željeza u organizmu je nepravilna ishrana. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje crveno meso u ishrani kako bi se spriječio ovaj deficit. Ostale namirnice koje tradicionalno smatramo dobrim izvorima željeza, kao što su špinat, kopriva, blitva, nemaju tako visok sadržaj željeza kao crveno meso.

Bebe i anemija

Nedostatak željeza može se javiti i kod beba bez obzira na to da li se one hrane majčinim ili adaptiranim mlijekom. Željezo se najbolje resorbira iz majčinog mlijeka (čak do 50 posto).

U slučajevima fiziološke anemije terapiju željezom treba započeti do trećeg mjeseca, a kod prerano rođenih beba terapija je preporučljiva i prije trećeg mjeseca života.

Analizu krvne slike kod beba treba uraditi između drugog i šestog mjeseca života i ukoliko je nivo hemoglobina, odnosno željeza u krvi nizak, početi s terapijom (preparat željeza u kapima ili sirupu uz C vitamin, koji pospješuje apsorpciju).

Trajanje liječenja je šest sedmica i više, ovisno o nalazu kontrolne krvne slike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.