ODGOJ

Pet dobrih preporuka za roditelje

Uvijek imajte na umu da savjeti koje čujete ili pročitate budu samo prijedlozi kako odgajati dijete

Čitajte svome djetetu prije spavanja, još kao novorođenčetu. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.6.2019

Ž7 = Čitajte svome djetetu prije spavanja, još kao novorođenčetu 

Imati dijete je prekrasan i uzbudljiv osjećaj. Najuzbudljivije je roditeljima koji to postaju prvi put. Razumljivo je i da majke imaju stotine pitanja na koja trebaju odgovore kad je u pitanju briga o njihovom djetetu.

Srećom, uvijek postoje iskusnije osobe te eksperti koji nas uvijek mogu posavjetovati da li odgajamo našu bebu dobro ili negdje griješimo.

Kad smo u nedoumici uvijek se možemo posavjetovati sa pedijatrom, iskusnijim roditeljima, mamom, literaturom ili Internet stranicama kako bismo što bolje pomogli djetetu, odnosno što "ispravnije" ga odgajali.

Međutim, uvijek imajte na umu da su savjeti koje dobijate samo prijedlozi kako odgajati dijete, a vi ćete odlučiti koji savjet prihvatiti, a koji ne.

1. Kada dijete plače, istog trenutka krenite k njemu, uzmite ga u ruke, malo ga mazite. Ako je dijete gladno, prihvatit će vaše mlijeko ili bočicu te prestati plakati. Ako nije?

- Pokušajte ga malo potapšati po leđima i dati mu da se podrigne, jer možda ima pun želudac pa ima grčeve ili ga muče plinovi. To je normalno za malo dijete i njegov organizam.

- Također ga možete poleći na trbuh te lagano masirati po leđima, to će ga umiriti i uspavati.

2. Čitajte svome djetetu prije spavanja, još kao novorođenčetu. Tokom čitanja, u većini slučajeva ćete ustanoviti kako mu čitate, a ono već spava. Čitanje prije sna kao i dok ono spava samo može pomoći da dijete vaš glas upozna kao glas koji ga može smiriti i s kojim se osjeća sigurno.

3. Naučite ga na vrijednost vremena i reda koliko je to moguće.

- Naprimjer, neka stekne neku rutinu po kojoj će znati kada i kako slijede koje dnevne aktivnosti, odnosno kada je vrijeme za igru, kada je vrijeme za hranjenje, te kada je vrijeme za spavanje.

- Neka mu njegovo tijelo i glava govore kad je vrijeme za što, time ujedno i olakšavate sebi kasnije zadatke sa djetetom.

4. Šarajte sa njegovom hranom. Ako ga hranite samo istim kašicama voća i povrća, dijete će jesti sve manje i manje. Internet je veliki izvor informacija o receptima za vaše dijete. Tu ćete saznati šta je dobro za dijete, a šta nije.

5. Nikad ne ostavljajte dijete u hodalici ili budno u krevetiću, a da vam nije stalno na oku. Mnogi će roditelji pomisliti ako je dijete i hodalici da ga mogu ostaviti samog neko vrijeme. No, statistika kaže da su nezgode u hodalici među najčešćim nezgodama kod djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.