RAZVOJ

Žmirka li, nakrivi li glavu, prinosi li igračku blizu očima

Period od rođenja do treće godine života vrlo je osjetljiv za vid djeteta, jer se još odvija razvoj oka

Eventualni poremećaji, ako se na vrijeme otkriju, mogu se vrlo efikasno liječiti. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.6.2019

Naučite promatrati svoje dijete: žmirka li ili stišće oči dok gleda TV, nakrivi li glavu dok promatra neki predmet, prinosi li igračku vrlo blizu očima - otkrijte radi li se o prolaznom poremećaju ili je, ipak, potrebno odvesti dijete okulisti i provjeriti stanje vida. Specijalista će ustanoviti da li se vid razvija normalno ili postoji odstupanje.  

I ako se ne primijeti nikakav poremećaj, uputno je predvidjeti pregled okuliste već u prvoj godini života, naročito ako u porodici (roditelji, braća) postoje određena odstupanja (slabovidnost, kratkovidnost, astigmatizam i drugo).

Normalno, potpuni razvoja osjetila vida završava oko treće godine života. Upravo stoga prvi mjeseci su vrlo osjetljivo razdoblje u kojem su djetetove oči još u fazi razvoja i vrlo osjetljive na eventualne poremećaje.

Ukoliko se poremećaj na vrijeme prepozna, a to znači upravo u najranijem djetinjstvu, ranim liječenjem postiže se vrlo učinkovito rješenje problema. Ponekad isti poremećaj može biti potpuno fiziološki - normalna razvojna faza, ili se pak razvija u pravi problem, ovisno o tome kako se očituje i u kojoj dobi.

Zato, ako mama primijeti da nešto nije u redu, ne treba se odmah pretjerano uznemiriti, ali niti potcijeniti situaciju: već jedan pregled okuliste razriješit će dilemu - radi li se o normalnoj razvojnoj pojavi ili je potrebno liječenje.

Svakako treba naglasiti da je praćenje razvoja vida neophodno u procjeni sveukupnog rasta i razvoja. No, čak ako i nema nikakvog vidljivog odstupanja, dijete treba već u prvoj godini pregled okuliste, a naročito ako već u porodici ima članova koji imaju probleme s vidom.

Evo nekoliko signala koje treba uzeti u obzir pri praćenju razvoja vida i šta poduzeti.

... skretanje oka u u stranu

- Kako se očituje

Dijete svako malo strabira - jedno ili oba oka okrenuta su prema nosu (konvergentni strabizam), znatno rjeđe prema vanjskom očnom uglu (divergentni strabizam) ili prema gore. U ovom zadnjem slučaju naginje i glavu.

Uzrok: U prvih pet-šest mjeseci očni mišići nisu još savršeno razvijeni za svoju zadaću, stoga se događa da dijete ne uspije dovesti oba oka u istu osovinu i dobro uskladiti (koordinacija) pokrete očnih jabučica. U pitanju je razvojna pojava.

Šta učiniti: Ako problem postoji i nakon dobi od šest mjeseci i gledanje u križ se fiksira t.j. oko ostane stalno u istom položaju, dijete odmah odvesti okulisti. Prvi postupak u liječenju obično se sastoji u zatvaranju "dobrog " oka (t.j onog koje ne strabira), kako bi se prisililo ono koje strabira da gleda dobro i na taj način razvija svoju 

Naime, u slučaju strabizma u mozak dolazi udvostručena slika koja se automatski isključuje, a koristi se samo ona koja dolazi iz zdravog oka. Zahvaljujući upravo ovoj činjenici može uspjeti da se oko na kojem postoji poremećaj (t.j strabizam), "prisiljavanjem na gledanje" popravlja i izravna. Ne uspije li se problem ispraviti na opisani način, nakon treće godine treba pristupiti kirurškom liječenju strabizma.

U slučaju da oba oka gledaju u križ, zatvaranje oka može se izbjeći, ali treba provoditi stalne kontrole kako bi se provjerilo postojanje spontanih naizmjeničnih pokreta oka (t.j treba provjeriti da se oba oka svaki put izmjenjuju u gledanju, što omogućuje razvoj njihove vidne funkcije). Nakon treće godine pristupa se kirurškom rješenju problema.

... javljaju se nevoljne oscilacije

- Kako se očituje

Ritmički pokreti oka javljaju se bez utjecaja volje vodoravno ili vertikalno. Dijete često krene glavu na jednu stranu dok nešto promatra.

Uzrok: Ova pojave zove se nistagmus ("oči koje plešu", dancing eyes), a primjećuje se obično već u prvim mjesecima života kad dijete uči promatrati predmete. Ova pojava jest znak vidnog poremećaja, ali uzroci su različiti. Može se raditi primjerice o povremenom odstupanju u fiksaciji oka kao posljedici još nepotpune kontrole očnih mišića. U ovakvom slučaju govori se o esencijalnom mistagmusu što znači da još nisu dobro poznati mehanizmi koji ga određuju. No nistagmus može biti znak prave bolesti samog oka kao što je primjerice prirođena katarakta (zamućenje očne leće), visoke kratkovidnosti (myopia alta), ili bolesti mrežnice oka. Oscilacije nastaju zbog toga što se oko miče u traženju točaka koje mu omogućuju da bolje vidi dok mu promjena položaja glave pomaže da bolje gleda.

Šta učiniti: Radi se o jednom simptomu kojem uzroci mogu biti vrlo različiti, te se stoga i liječenje odvija ovisno o uzroku.

Esencijalni nistagmus naginje vremenom poboljšanju sam po sebi, ali ako ga prati i abnormalni položaj glave, može se pristupiti intervenciji na očnim mišićima i na taj način riješiti problem. Tako se automatski uspostavlja pravilan položaj.

Ako je nistagmus posljedica slabovidnosti zbog jake kratkovidnosti (myopia alta) dijete dobije odgovarajuće naočale. Zanimljivo je kako bebe u dobi 6-7 mjeseci dobro prihvaćaju nočale. U slučaju katarakte problem se rješava kirurški, a ako je u pitanju bolest mrežnice oka, okulista će odrediti liječenje ovisno o uzroku koji je do nje doveo.

... jedno oko je veće od drugoga

- Kako se očituje

Jabučica jednog oka izgleda veća nego što je normalno. Radi se prirođenoj mani koju najčešće uoči pedijatar odmah nakon poroda, pri prvom pregledu.

Uzrok: Ako je razlika u veličini jednog oka prema drugom mala, može se raditi o konstitucionalnoj osobini. Ako je međutim razlika zamjetna, uzrok može biti prirođeni glaukom, ozbiljna bolest koja se očituje povišenjem tlaka unutar oka (intraokularni tlak). Poremećaj je posljedica malformacije u strukturama koje odgovorne za odvođenje tekućine (očne vodice) koja se nakuplja i pritiskom na očni živac na kraju dovodi do njegovog oštećenja (atrophia n. optici). Izrazito velike oči sa sjajnom velikom rožnicom (megacornea) pobuđuju sumnju na glaukom i pedijatar će vjerojatno i takvo dojenče uputiti na pregled okulisti.

Šta učiniti: Glaukom se liječi primjenom lijekova, a u težim slučajevima kirurškim zahvatom. Najvažnija je rana dijagnoza.

 ... na zjenici se nalazi sjajna točkica

- Kako izgleda

Opaža se bijeli odsjaj u unutrašnjosti zjenice oka.

Uzrok: Može se raditi o promjeni na očnoj leći - potpuna ili djelomična katarakta (zamućenje leće). Veoma je važna točna dijagnoza jer poremećaj može ponekad biti od manjeg značenja ili pak može uzrokovati ozbiljno oštećenje vida.

Šta učiniti: Čim se primijeti bilo kakova točkica na zjenici, makar i vrlo mala, odmah treba odvesti dijete okulisti da se otkrije pravi uzrok. Ako je u pitanju katarakta, liječenje je operativno.

... zjenica se u mraku dobro ne proširi

- Kako se očituje

Normalno, u mraku ili polumraku zjenica se širi, a na svjetlu sužava. Radi se prirodnom fenomenu, no ponekad se jedna od zjenica ne širi jednako kao druga.

Uzrok: Može se raditi o normalnoj razlici (fiziološkoj), ili je u pitanju takozvana epipupilarna membrana - prirođeni ostatak tkiva koje priječi normalno širenje zjenice.

Šta učiniti: Ako je membrana neprozirna, treba je kirurški odstraniti.

... ako dijete stišće oči

- Kako se očituje

Dijete gledajući televiziju ili listajući slikovnicu prilazi blizu televizoru ili prinosi knjigu blizu očima da bi bolje vidjelo. Pri tome ili stisne oči, ili pak žmirka ponekad se javi ritmičko zatvaranje očnih vjeđa -pojava se očituje kao tik (nehotično treptanje) ili pak dođe do skretanja jednog oka.

Uzrok: Može se raditi o smetnji refrakcije (koja se očituje tako da slika ne pada na mjesto najoštrijeg vida na mrežnici oka na pravilan način), a to znači kratkovidnosti (myopia), dalekovidnosti (hypermetropia) ili astigmatizmu (nepravilnosti u zakrivljenosti rožnice).

Smetnje refrakcije očituju se oko 2-3 godine jer prije te dobi je normalno da dijete nema savršen vid ("šest šestina") jer je on još u razvoju. Ako se radi o dalekovidnosti, dijete čak iskreće oko jer ne uspijeva dovesti sliku u fokus (žarište), te stoga pokušava akomodacijom izazvati pojačanu konvergenciju t.j. skretanje jednog oka. Poremećaji u refrakciji često su obiteljska pojava. Ako je jedan od roditelja jače kratkovidan, uputno je voditi dijete na redovne kontrole vida, čak i ako nije primjetno nikakvo odstupanje.

Šta učiniti: Svi problemi smetnji refrakcije rješavaju se odgovarajućim optičkim lećama t.j. nošenjem naočala, koje se kasnije, u djetetovoj odraslijoj dobi, ovisno o mišljenju okuliste, mogu zamijeniti kontaktnim lećama.

... dijete pogledom ne prati kretanje prsta

- Kako se očituje 

Već u dobi od 3-4 mjeseca dojenče normalno počinje promatrati predmet koji se stavi pred njega u razini očiju na udaljenosti oko 40 cm i više, ili prst koji se kreće. Ako dijete ne prati, treba ispitati o kakovom se problemu radi.

Uzrok: Ovakvo ponašanje djeteta može imati više uzroka: kašnjenje u psihomotornom razvoju može biti jedan od njih - dijete kao da nije zainteresirano. Može se raditi o prirođenoj paralizi nekih očnih mišića ili pak o jednom obliku strabizma kao primjerice traumatski strabizam zbog udarca u oko (prve igračke moraju biti iznimno lagane, krevetić mora biti obložen).

Šta učiniti: Paraliza mišića trebala bi se razriješiti sama po sebi (razvojna pojava), kao i strabizam koji je posljedica slučajne povrede. Bez obzira na uzrok, ako dijete ne prati predmete pogledom treba na to upozoriti pedijatra koji će prije svega savjetovati pregled okuliste, a sam procijeniti sveukupni psihomotorni razvoj djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.