RAST I RAZVOJ

Ljeto je pravo vrijeme za tutu

Znaci koji pokazuju da je dijete spremno za tuta-trening su: Samostalno hoda, osjeća da treba obaviti nuždu, zna reći da mu se piški te razumije šta treba uraditi

Svako odvikavanje treba prilagoditi djetetovom ritmu. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.6.2019

Odvikavanje od pelena važna je faza u životu svakog djeteta. Uobičajeni početak navikavanja na tutu je oko 20. mjeseca, ali prihvatljiva su i značajna odstupanja.  

Nema ničega lošeg ako dijete od godinu dana grimasama pokazuje da će obaviti veliku nuždu, a vi ga stavite na tutu i pohvalite što je to obavilo. Uštedjeli ste i vrijeme i pelenu, međutim to nije pravo, svjesno odvikavanje.

Odvikavanje od pelena je složeni proces koji zahtijeva određenu fizičku, emocionalnu i neurološku zrelost. Osnovni neurološki odgovor na pitanje kada je dijete zrelo za razvoj navika odlaska u toalet jest nivo razvoja njegovog centralnog nervnog sistema, a to znači da ono samostalno hoda, osjeća da treba obaviti nuždu, ima dovoljno razvijen govor, pa to može reći, razumije šta treba uraditi i želi ispuniti ono što se od njega očekuje.

Ljeto je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena. Neka vas ne čudi ako dijete, kada obavi nuždu, pokaže čuđenje zbog toga što je odjednom mokro, jer je osjećaj kad piški u moderne pelene sasvim drugačiji.

Nemojte slušati druge, čija djeca su prihvatila tutu sa deset mjeseci ili godinu. Vjerovatno ćete puno brže i lakše uspjeti sa starijim djetetom, jer ono razumije šta radi - ima djece koja uopće ne pokazuju interes za tutu, a onda sve nauče za dan s dvije i po ili čak tri godine.

Dakle, svako odvikavanje treba prilagoditi djetetovom ritmu, a prije svega - budite strpljivi.

 Kada je spremno

* Ako je pelena suha po nekoliko sati;

* Veliku nuždu vrši uglavnom u isto vrijeme;

* Pokazuje zanimanje za WC;

* Smetaju mu mokre ili prljave pelene.

 Kada ne treba insistirati

* Kad očekujete prinovu u porodici;

* Kad dijete polazi u jaslice;

* Kad mijenja krevet, sobu ili se selite;

* Kad postoje određeni problemi u porodici.

 Kako početi

1. Kupite tutu i stavite je među igračke. Pokažite djetetu s lutkom ili medom za šta tuta služi. Ili, povedite dijete u kupovinu da samo odabere tutu - zainteresiranost je prvi znak da je dijete spremno za odvikavanje od pelena.

2. Stavite dijete odjeveno na tutu da se navikne i shvati da to nije nikakva prisila.

3. Neka sjedi na tuti bez odjeće, ali mu dajte do znanja da je nevažno hoće li obaviti nuždu.

4. Kada god obavi nuždu u tutu, pohvalite ga, a ako ne uspije, nikada se nemojte ljutiti.

5. Koliko će brzo usvojiti navike odlaska u toalet ovisi o njegovoj zrelosti, dobi, temperamentu, ali i drugim faktorima. Ako ste s odvikavanjem od pelena počeli u pravo vrijeme, najčešće ćete uspjeti za desetak dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.