RAZVOJ

Uz muziku djeca brže rastu

Muzika na djecu djeluje umirujuće, razvija njihove spoznajne vještine i fizičku koordinaciju

Od samih početaka, muzika pomaže razvoju jezičkih centara u mozgu. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.6.2019

Majčina uspavanka, djedovo zviždukanje ili bakino pjevušenje u kuhinji, očevo pjevanje ispod tuša - sve ove naizgled nevažne muzičke aktivnosti pomažu bebama u stjecanju lingvističkih vještina i u spoznaji načina ponašanja ljudskih bića.  

- Brojni eksperimenti pokazali su da se bebe još dok su u majčinom stomaku opuštaju uz relaksirajuću muziku, a sve ukazuje na to da su bebe u stanju prepoznati takvu muziku nakon rođenja – navode s Odjela za dječiju psihologiju Univerzitetske bolnice u Hamburgu.

Od samih početaka, muzika pomaže razvoju jezičkih centara u mozgu, tako da djeca koja od rođenja slušaju muziku, ranije i brže progovore nego ona koja se odgajaju u okruženju u kojem se ne sluša muzika.

Muzika, također, pomaže u razvoju motorike i potpomaže smanjenju napetosti. Spoznavanje tonova isto tako pomaže u razvoju vještina pamćenja.

Ritam i ples potpomažu razvoj koordinacije pokreta mišića, tako da su djeca koja se odgajaju u okruženju u kojem se sluša muzika, kao i djeca koju roditelji uče da pjevaju i plešu ili čak da sviraju najjednostavnije instrumente, mnogo zdravija i imaju bolju koordinaciju pokreta.

Djeca razvijaju osjećaj za muziku i povezuju određene tonove sa određenim ritmom. Čim dijete prohoda ono počinje da se kreće u ritmu sa muzikom koju čuje i tako zapravo počinje plesati.

Brižni roditelji koji svojoj djeci poklanjaju odgovarajuću pažnju svakako će ih ohrabriti i podsticati u tim njihovim pokušajima. Stoga je veoma bitno da se predškolska djeca uključe u razne ritmičke sekcije, ili da počnu sa sviranjem nekih jednostavnih instrumenata, kao što su zvona ili mali bubnjevi.

Kada početi s instrumentima?

Sa pet ili šest godina djeca mogu najlakše naučiti svirati muzičke instrumente, jer je to period koji je najpogodniji za usvajanje ovih vještina. Ukoliko su prije toga stalno slušali muziku ili imali male pokušaje sviranja na nekim osnovnim instrumentima, u ovoj dobi će sviranje instrumenta shvatati kao igru.

Naravno, nije riječ o sviranju violine ili nekog sličnog instrumenta za koje su, ipak, potrebne izraženije vještine i znanja, niti na lekcije sviranja klavira, jer je to za mlade prilično dosadno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.